Maarten Teunissen, Piet Claessens, John Franssen en Jeroen van Lier (v.l.n.r.) aan het werk op het parcours van Het Piëlrundje.
Maarten Teunissen, Piet Claessens, John Franssen en Jeroen van Lier (v.l.n.r.) aan het werk op het parcours van Het Piëlrundje. Foto: Eigen foto

Nieuwe singletracks voor 25-jarige

YSSELSTEYN/OIRLO | Tourclub Ysselsteyn bestaat dit jaar een kwart eeuw. De coronacrisis voorkomt dat nu uitgebreid wordt stilgestaan bij het zilveren jubileum. Dat gebeurt volgend jaar. Wel bezorgt de club zichzelf alvast een alleraardigst presentje met uitbreiding en verfraaiing van het Piëlreundje, een parcours voor mountainbikers dat eigenhandig door de leden is aangelegd en wordt uitgebreid. En, zeker zo belangrijk, wordt onderhouden. Bijzonder is dat de club niet alleen wortels heeft in Ysselsteyn, maar ook in Oirlo.


Fietsen is inmiddels een nationale volkssport. Vooral op zondagmorgen bevolken duizenden pelotonnetjes sportievelingen de Nederlandse wegen en fietspaden. In de koudere maanden nemen de meeste racekarretjes in de schuur de plaats in van de mountainbikes waarmee de berijders op landwegen en bospaden hun adrenaline kwijtraken. Tourclub Ysselsteyn past helemaal in het plaatje. Maar kijk je verder, dan geven ze op enkele fronten extra dimensies aan hun bestaan.
Zoals het beheer en onderhoud van een veertig kilometer lange mountainbikeroute
rondom Ysselsteyn.

"We hebben bijzonder actieve leden die ervoor zorgen dat het parcours er altijd goed bij ligt en waar mogelijk wordt verbeterd en uitgebreid", zegt Elly de Wit, bestuurslid van de tourclub. Dat laatste gebeurt nu volop in dit jubileumjaar. In de buurt van de Beekweg, de Ballonzuilbossen en de slapende vliegbasis De Peel wordt volop gewerkt om meer singletracks (smalle, vaak slingerende mountainbikepaadjes) aan het Piëlreundje te kunnen toevoegen. Hier en daar maakt zelfs asfalt plaats voor singletracks. "Hopelijk dat motorcrossers niet op die paden gaan rijden", zegt De Wit. "Daar zijn ze niet voor bedoeld."

Over crossgeweld kan mountainbikevereniging Mudhunters uit Venray meepraten. De club weigert nog langer de rode mtb-route in de gemeente Venray te onderhouden. "Dat hebben hebben we de gemeente al laten weten, zegt Mudhunters-voorzitter Piet Dupont. "In vijf minuten rijden crossers het parcours aan gort. Heel frustrerend. We kunnen de veiligheid niet meer garanderen. De paaltjes blijven wel staan, die onderhouden we nog." Terug naar Tourclub Ysselsteyn, die op 12 maart 1995 de eerste clubrit ondernam. De Wit: "Een helm was toen nog niet nodig, in de meeste gevallen werd op tweedehands fietsen gereden en het fietspakje was vaak bijeengeraapt. De financiële drempel om mee te kunnen doen moest ze laag mogelijk zijn." Omdat in die periode ook in Oirlo plannen waren voor een tourclub werd besloten de krachten te bundelen. De tijd bij Tourclub Ysselsteyn heeft niet stilgestaan. De leden trappen fanatiek hun ritjes op kekke, vaak professioneel uitziende race- en mtb-fietsen en dragen uniforme, moderne sponsorkledij die van de beste materialen gemaakt zijn.


Het ledenaantal groeide gestaag, inmiddels staan er op de ledenlijst 115 namen met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar. In 2008 organiseerde de club voor het eerst de Peter Winnen Classic. De tourtocht was met zevenhonderd deelnemers een doorslaand succes. Na tien 'Classics' was de rek eruit. "Het draagvlak ervoor was binnen de club weg", zegt De Wit. "Er zijn veel vrijwilligers voor nodig. Veel ervan waren ook al bij het mountainbiken actief. Het Piëlreundje ontstond en in 2018 werd voor het eerste de Pepernoten MTB-tocht Ysselsteyn verreden. Ondanks baggerweer deden er 180 mee. Vorig jaar waren het er meer dan zeshonderd. De Peter Winnen Classics staat nu in de ijskast. Ik denk niet dat er die nog uitkomt." Binnen de vereniging zijn vele kleinere groepjes die elkaar opzoeken om samen met de fiets op pad te gaan. "Zo kan iedereen op zijn of haar niveau sporten. Ze houden elkaar via een groepsapp op de hoogte en spreken op die manier af", zegt De Wit. "Alleen op zondagmorgen staan vaste toerritten gepland die in Ysselsteyn en Oirlo 's morgens om negen uur starten. Is het een lange tocht, wordt het acht uur." Bij een jubileum horen natuurlijk ook jubilarissen. Dat zijn Dea en Martin Arts, Henk van Ass, Thijs van Asten, Leo van Dijck, Bert Janssen, Jos Jaspers, Hans Philipsen, Henk Stevens, Eric Willemse, Leo de Wit en Mart de Wit, die allen 25 jaar lid zijn.

Meer info: tourclubysselsteyn.nl

Ysselsteyn en Oirlo samen een kwart eeuw op de fiets
Afbeelding