Besluit SLA op lange baan

VENRAY | Burgemeester en wethouders van Venray schuiven het besluit om aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA) voor zich uit. Wel benadrukken ze niet onwelwillend te staan tegenover het ondertekenen van het akkoord. 'Het is echter meer dan een vluchtig ja of nee', antwoorden ze op vragen van de SP.


SP-fractieleider Jan Hendriks vroeg zich eind mei af waarom het zo lang moet duren voordat het college antwoorden geeft op vragen die in januari van dit jaar zijn gesteld over het SLA. Die vragen kwamen toen van Cees de Vocht (Venray Lokaal), die vooraf liet weten niet op de hoogte te zijn van het bestaan van een SLA. Wethouder Cor Vervoort liet destijds weten dat hij pas halverwege november vorig jaar op de hoogte werd gesteld over het SLA. Het akkoord werd in januari van dit jaar ondertekend door 36 gemeenten, 9 provincies en het Rijk. Venray ontbrak omdat het college het te kort dag vond om zich op de hoogte te kunnen stellen over het SLA, om tot ondertekening over te kunnen gaan. Vervoort beloofde nader onderzoek naar het SLA en dat te delen met de gemeenteraad. Dat onderzoek blijkt dus nog in volle gang.

Het college hecht eraan te melden dat er momenteel veel beweging is rondom luchtkwaliteit. 'Het is een dynamisch proces, inzichten en meningen zijn divers'. Het akkoord behelst dat er in 2030 vergeleken met 2016 de helft minder mensen ziek worden en overlijden door ongezonde of vervuilde lucht. Daarnaast staat het SLA maatregelen voor in dichtbevolkte gebieden met hoge concentraties luchtverontreiniging, zoals in de buurt van intensieve veehouderijen waarvan er veel in Venray staan. Zes Peelgemeenten, waaronder Venray, voeren binnen het Platform Vitale Landbouw overleg over het akkoord. Dat vergt volgens het college tijd. Ook Gezond Leefmilieu Venray deed in februari van dit jaar een dringend beroep op de gemeente Venray en de provincie Limburg het Schone Lucht akkoord te tekenen. In Limburg ondertekende tot op heden alleen Nederweert het SLA.

Dinsdag 30 juni is er in Venray een informatiebijeenkomst over ontwikkelingen in het buitengebied, waarbij ook het Schone Lucht Akkoord op de agenda staat.