Video: De blik op volgend jaar met de BB Tour


VENRAY | De puzzel om voor het vierde jaar op rij de BinckBank Tour naar Venray te halen, bleek te complex. Voor Stichting Wielerpromotie Venray (SWV) zat er niets anders op dan voor dit jaar af te zeggen bij organisator Golazo. De hoop is nu op volgend jaar gevestigd. "We waren in onderhandeling voor een driejarig contract, nu houden we even pas op de plaats", zegt SWV-voorzitter Maurice Ambaum.


Door Henk Baltussen

Geen wielrenners door Venray zoals in 2018


SWV was volgens Ambaum volop in gesprek met onder meer Golazo om de BinckBank Tour voor nog eens drie jaar naar Venray te halen. "Wel zaten we nog in de financiële afhandeling van vorig jaar." Toen moest SWV een verlies slikken van 25.000 euro, waar vooral minder sponsorbijdragen debet aan waren. En daarna kwam ook nog eens de coronacrisis opzetten.


Als gevolg daarvan werd de BinckBank Tour een maand opgeschoven en ingekort van zeven naar vijf etappes. Venray had eerder de datum van vrijdag 4 september gekregen. "Na het opschuiven zou dat donderdag 1 oktober zijn. Vanwege de financiën en het heersende coronavirus is het dermate complex geworden dat we daar niet meer uit gingen komen. Wat betreft de eisen die Golazo dit jaar stelde, daar zat niets raars bij. Omdat de wedstrijd zich nu voornamelijk afspeelt in Zeeland en België, lag Venray ook uit de richting. Dokkum was eigenlijk het startpunt van de BinckBank Tour van dit jaar. Dat gaat dus ook niet door."


Daarbij heeft Ambaum er een hard hoofd in dat in deze crisistijd de bedrijven nu wel met geld over de brug zouden komen. "Hoe krijg je ze nu mee? In de voorbije jaren waren ze al minder ruimhartig. En wat als er bijvoorbeeld geen publiek bij mag zijn? Dat is voor sponsors natuurlijk niet prettig. Bedenk dat wij geen bedrijf zijn, maar een stelletje vrijwilligers die Venray iets moois willen bieden en op de kaart zetten."

'Doorgaan BBTour had organisatie voor enorme uitdagingen gesteld'

Alles bij elkaar opgeteld staan de sterren voor Venray dit jaar niet goed. Daarbij moet niet worden vergeten dat de gemeenteraad enkele kritische noten kraakte over de BB Tour in Venray.



Tijdens de commissievergadering van 23 april lag een evaluatierapport van SWV over drie jaar BB Tour op tafel. Daar kwam kritiek op omdat niet duidelijk werd wat Venray er met het binnenhalen van de BB Tour eigenlijk mee is opgeschoten. Ook viel te beluisteren dat SWV met het rapport als een slager fungeerde die zijn eigen vlees keurde.


SWV moet zo'n 125.000 euro op tafel leggen om de BB Tour naar Venray te kunnen halen.


Voor dit jaar verdubbelde de gemeente Venray de bijdrage naar 49.000 euro. Na dit jaar zou er met de politiek meteen worden gekeken of in 2021 Venray de BB Tour weer mocht ontvangen.


"Het is goed, zo'n evaluatie. Want zonder steun van de gemeente kunnen we dit vergeten", zegt Ambaum. "Maar nu 2020 wegvalt valt er ook niets evalueren. Het is ook niet logisch om het dan allemaal maar een jaar door te schuiven. Wij en de raad zullen het opnieuw moeten bekijken. Al met al is het jammer dat we er dit jaar niet bij zitten, aan de andere kant had het de organisatie ook voor enorme uitdagingen gesteld."