VideoL Oproep Anne Thielen aan raad voor steun Odapark en Jera

VENRAY | Wethouder Anne Thielen roept de gemeenteraad op de provincie Limburg duidelijk te maken dat de cultuursector in Noord-Limburg en speciaal in Venray de geldelijke steun moet krijgen die ze verdient. Ofwel: het Odapark en muziekfestival Jera On Air mogen bij de verdeling van de cultuursubsidies niet worden buitengesloten.


Door Henk Baltussen



Haar oproep was vorige week tijdens de commissie Leven tevens een reactie op vragen van Bernie van Lierop (Samenwerking Venray). Hij klom in de pen toen duidelijk werd dat Odapark en Jera On Air nul op het rekest kregen van de Cultuurtank, die de provincie adviseert over de verdeling van de cultuurgelden. Sterker, in Noord-Limburg komt geen enkele cultuur-euro terecht als het aan de Cultuurtank ligt. Het Odapark raakt, zoals het er nu uitziet, voor de komende vier jaar in totaal 800.000 euro subsidie kwijt, Jera On Air moet afzien van 200.000 euro, uitgesmeerd over twee jaar. Voor de vierjarige subsidie-aanvragen is in totaal elf miljoen euro beschikbaar.


Van Lierop wilde weten van Thielen wat het college al ondernam om dit onheil af te wenden. "Dit verdient onze kunstsector niet, het is onacceptabel en ik ben enorm ontgoocheld", stelde Thielen op voorhand. "We zijn volop bezig met lobbyen, er is al een reactie op het conceptrapport van de Cultuurtank de deur uit. Met Weert, Venlo en Roermond, die ook aanvragen hadden gedaan, heeft Venray een gezamenlijke brief de deur uitgedaan. Binnen Provinciale Staten zijn al vragen over de subsidieverdeling gesteld en gedeputeerde Ger Koopmans heeft op L1 er ook al het een en ander over gezegd. Daar gaan we hem aan houden."

Volop lobbyen om cultuurgeld toch in Venray te krijgen

Koopmans zei begin juni op L1 dat hij zes jaar terug als gedeputeerde al vond dat de verdeling van de cultuursubsidies over de provincie beter moet. "Maar in het advies van de Cultuurtank verbetert dat niet", aldus Koopmans, die wel erkent dat er minder subsidie-aanvragen zijn uit Noord- en Midden-Limburg dan uit Zuid-Limburg. "Maar dat neemt niet weg dat er meer geld naar Noord- en Midden-Limburg moet gaan." Thielen rekende uit dat als de Venrayse aanvragen wel gehonoreerd worden, er nog maar 6 procent van het beschikbare subsidiebedrag naar Venray c.q. Noord-Limburg gaat.


Van Lierop gaf aan in de gemeenteraad steun te zoeken voor een motie die de provincie moet aansporen om het advies van de Cultuurtank niet op te volgen en steun te geven aan Venray.

Op 11 augustus nemen Gedeputeerde Staten van Limburg een besluit, op 4 september doet Provinciale Staten dat.