Video: De Piëlreus: 'Niks doen is geen optie'

Oostrum/Ysselsteyn | Hoe ziet carnaval er in 2021 uit? Met die vraag worstelen ook de carnavalsverenigingen De Piëlreus en De Karklingels. "Na de zomer moeten we meerdere scenario's klaar hebben liggen", vertelt vorst Martijn Claessens van De Piëlreus uit Ysselsteyn. "We hebben de ambitie om ook voor het komende seizoen een nieuwe prins te presenteren. Een jaar niks doen is geen optie."



De Piëlreus telt inmiddels ruim 1200 leden en is volop in conclaaf over het volgende carnavalsseizoen. "We gaan daar vol gas naartoe werken en willen ook weer geweldige activiteiten organiseren. Onze activiteitenkalender is de laatste jaren sterk gegroeid en we zijn het verplicht om ook voor het seizoen 2020-2021 weer mooie dingen neer te zetten. We gaan met alle verschillende commissies in gesprek om carnaval vorm te geven."

Bij De Karklingels in Oostrum wordt voorlopig nog eventjes op de rem getrapt. "Natuurlijk hebben we de ambitie om carnaval te vieren, maar dat moet wel binnen de mogelijkheden passen", vertelt Sjoerd Vollenberg, voorzitter van De Karklingels. "Onze zittingsavonden zijn in november. Dat is nog erg ver weg, dus er kan nog veel gebeuren. We vragen onze prins altijd op Prinsjesdag (derde dinsdag van september, red.) en we kunnen die datum altijd verschuiven als dat nodig is. Het is momenteel gewoon heel lastig. We kunnen er niet niet veel over zeggen. De situatie kan over drie maanden compleet anders zijn. En als er een tweede golf komt dan wordt het nog ingewikkelder. Na de zomer komen we als vereniging weer samen en dan kunnen we wat concreter zijn, denk ik."

'Vorstenraad is juist nu een prachtig medium'

Vollenberg begrijpt dat een vereniging als De Piëlhaas uit Venray al verder is qua organisatie. "Zij hebben grotere evenementen en die kunnen niet in een paar weken uit de grond gestampt worden. De situatie is voor ons dan ook anders. Het is belangrijk dat we met de vorstenraad in contact blijven en elkaar blijven ondersteunen. Dat overleg is juist nu een prachtig medium. Deze situatie is voor iedereen nieuw."

Claessens is het wat dat betreft met Vollenberg eens. Volgens De Piëlreus-vorst hoeft niet iedere vereniging het wiel zelf uit te vinden. "Als De Karklingels een goed idee hebben, dan kunnen wij daar in Ysselsteyn misschien ook wel wat mee doen. Dat geldt andersom natuurlijk ook. Veel gaat tegenwoordig digitaal, we hebben volop mogelijkheden. Binnen onze vereniging hebben we ontzettend veel creatieve vrijwilligers, we gaan ongetwijfeld mooie dingen organiseren. De eerste zaken zijn al bedacht, maar daar kan ik nog weinig over zeggen."

Ook Claessens stapt tijdens de zomermaanden even op de rem. "Als alle commissies zijn bijgepraat, kunnen we tijdens de zomer even stoom afblazen. Dan kunnen we in september de scenario's uitwerken."