Festivalgangers genoten met volle teugen van Jera On Air in 2019.
Festivalgangers genoten met volle teugen van Jera On Air in 2019. Foto: Henk Lammen

Video: Jera On Air eenmalig Jera On Line

Ysselsteyn | Dit weekeinde staan er geen grote festivaltenten langs de Deurneseweg in Ysselsteyn en ook de duizenden festivalgangers blijven weg. Net als alle evenementen is Jera On Air, het grootste punk- en hardcorefestival van Nederland, afgelast. Het festival was oorspronkelijk gepland op 25, 26 en 27 juni. Om de editie van 2020 niet geruisloos voorbij te laten gaan, is er komende zaterdag een online-editie genaamd Jera On Line.



"Het begint in deze tijd van het jaar bij al onze vrijwilligers toch wel te kriebelen", vertelt festivaldirecteur Sjoerd Ewals. "We hebben al vrij snel besloten om online wat te gaan doen. Dat heeft dus geresulteerd in Jera On Line. We willen de mensen toch wat bieden." De online-editie moet de pijn van het gemis van Jera On Air een beetje verzachten. "Je ziet in deze periode weer veel foto's en herinneringen van voorgaande edities en ook de weersverwachting voor komend weekeinde is perfect. Dan begint het bij ons als organisatoren extra te kriebleen. Normaal gesproken heb ik ook minimaal één week vrij om samen met de andere vrijwilligers alles in gereedheid te brengen, maar nu heb ik plots vrije dagen over."


In het aangepaste programma van Jera On Air is net zoals altijd ruimte voor de wedstrijd Guts & Glory. In samenwerking met de Effenaar en Dynamo werd de wedstrijd digitaal opgezet. "De winnaar van Guts & Glory mag ons festival altijd openen. Bands uit binnen- en buitenland schrijven zich normaliter in voor deze bijzondere actie. Ook dit jaar waren er 124 kanshebbers. Vanwege de coronacrisis hebben we een schifting gemaakt en alleen Nederlandse bands toegelaten. We hielden er zestig over en daaruit hebben we vier finalisten gekozen. Zij hebben allen opgetreden en de winnaar wordt donderdag bekendgemaakt. De beste band mag Jera On Line openen en staat volgend jaar als eerste op de planken van Jera On Air 2021." Master of chaos, Trust Us We're Liars, The Peterlees en All Doomed zijn nog in de race om Guts & Glory te winnen.


Jera On Air keert in 2021 terug met muziekfestival

Toch hebben Ewals en de andere vrijwilligers meer op poten gezet. Zo komt er een liveshow die wordt gepresenteerd door Marco Roelofs. Bij de show van Roelof schuiven Ewals en Thijs Vogels, bestuurslid van Jera On Air, ook aan. De kijkers kunnen zaterdagavond live vragen stellen en daarnaast worden er ook bands bekendgemaakt voor de editie van 2021. "We hebben bands van dit jaar door kunnen schuiven naar volgend jaar, maar we hebben ook nieuwe bands vastgelegd."

Daarnaast zijn er meerdere video's opgenomen om de uitzending te verrijken. "We hebben zelfs kookvideo's opgenomen. Dat is wel bijzonder. Een van onze vrijwilligers is kok bij Lion d'Or in Venray en hij bereidt een festivalburger. Ook de boeker van Mojo Concerts doet een duit in het zakje. Hij maakt een vegetarische kapsalon. Het zijn wel echte festivalgerechten, het eten moet immers bij onze doelgroep passen. Er zit tevens een quiz in het programma verwerkt en ook bezoekers komen in beeld. Mensen konden boodschappen insturen en daar hebben we een bijzondere compilatie van gemaakt."

Nieuwe bands worden zaterdag bekendgemaakt

Jera On Line is komende zaterdag vanaf 20.00 uur kosteloos te volgen via de website www.jeraonline.nl. Ewals verwacht dat het reguliere gedeelte van de show ruim twee uur duurt. Daarna neemt dj Emo Night het stokje over. "We hebben zin in deze bijzondere avond, hopelijk kunnen we op deze manier toch voor een beetje vermaak zorgen. Mensen hebben nu in ieder geval de mogelijkheid samen van een mooie avond te genieten."

Jera On Air bestaat sinds 2001 in de huidige vorm, maar het muziekfestijn werd in 1992 voor het eerst georganiseerd door de toenmalige vrijwilligers van O.J.C. Jera'70 uit Ysselsteyn. In de jaren die volgden is het festival steeds groter geworden. Inmiddels trekt Jera On Air jaarlijks zo'n 20.000 bezoekers en staan er meerdere podiums op het terrein en in de festivaltenten.


Afbeelding