Fietsen in centrum, illegaal crossen en arbeidsmigranten


VENRAY | Er moet op het gebied van handhaving meer aandacht zijn voor de (woon)situaties van arbeidsmigranten, het fietsverbod op de Schoolstraat, illegaal crossen in de bossen en ook de resultaten van het Venrayse RIVM-project Boeren en Buren moeten zo snel mogelijk bekend worden. Dit zijn enkele reacties uit de commissie Werken en Besturen van vorige week. De leden van de acht fracties bogen zich over het nieuwe beleidsplan Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH), dat aan vernieuwing toe is.


Door Henk Baltussen


In het nieuwe plan staat onder meer omschreven welke zaken de hoogste prioriteit hebben als het om handhaven gaat, waar minder aandacht naar uitgaat en waar nauwelijks op kan worden gehandhaafd. Die onderverdeling heeft alles te maken met het aantal beschikbare fte's. Is er geld in overvloed, dan kunnen alle zaken de prioriteit hoog krijgen. Om toch meer armslag te hebben breidt het college het aantal handhavers en toezichthouders uit met anderhalve fte. Daar is ruim 177.000 euro mee gemoeid. Ze worden ingezet op milieu (energie, bodem, veehouderij) en een halve fte komt ten goede aan onder meer meldingen op gebied van specifiek het milieu.

Het indelen van handhavingsactiviteiten in hoogste, gemiddelde en laagste prioriteit leidt natuurlijk tot discussies. Zo ook in de commissie. Martin Leenders (Samenwerking Venray) snapt niet dat afvaldumping, ook dat van huishoudelijk afval, niet de prioriteit hoog heeft. "Dat heeft negatieve gevolgen voor de volksgezondheid", volgens Leenders. Of dat alsnog de hoogste prioriteit gaat krijgen, zegde wethouder Co Vervoort niet toe. Wel gaf hij aan volledig achter de prioriteitenlijst te staan zoals die is opgesteld. "Bij die prioritering staat vooral de gezondheid centraal." Harrie van Oosterhout is het een doorn in het oog dat fietsen in het winkelgebied niet afdoende wordt aangepakt. "Op de Schoolstraat moet je soms rennen voor je leven. Handhaving daar moet de hoogste prioriteit krijgen." Ook maakte hij zich zorgen op het houden van toezicht op de huisvesting van arbeidsmigranten. Het antwoord van beleidsambtenaar Theo Dieleman stelde hem niet gerust. "De vergunningen worden door VTH gecontroleerd", zei Dieleman. "We krijgen per jaar een of twee signalen over huisvesting van arbeidsmigranten. Daar wordt dan op gehandhaafd." Maar ook veel is niet in beeld, antwoordde hij op Van Oosterhout. "Het is moeilijk te zeggen hoeveel niet. Ik denk dat we 75 procent in beeld hebben. De kleinere locaties zijn veel moeilijker te ontdekken." Van Oosterhout vond het onbevredigend dat dat onbekend is. "Ik krijg hier een kriebelig gevoel bij. Ik heb twijfels of er wel voldoende capaciteit is."

Theo Zegers (D66) en Cees de Vocht (Venray Lokaal) vroegen zich wat de uitkomsten van het lopende project Boeren en Buren kunnen zijn voor VTH.

Project Boeren en Buren kan van invloed zijn op handhaving

Het project onder leiding van het RIVM heeft als doel om in Venray inzicht te verkrijgen in de concentraties van luchtvervuilende stoffen, waar ze vandaan komen en hoe de uitstoot en geurhinder kan worden aangepakt. Door samen verspreid over de gemeente Venray metingen te verrichten, moet het vertrouwen tussen boeren, omwonenden en de gemeente worden vergroot.

Eind dit jaar loopt het project af, de bedoeling is dat halverwege de resultaten gepresenteerd kunnen worden. Zegers wil de resultaten eerder in bezit krijgen. Om eventueel eerder te kunnen anticiperen op de activiteiten van de intensieve veehouderij. De Vocht vroeg zich af of als de resultaten zorgwekkend zijn, wat de gevolgen zijn voor handhaving. "Dat gaat tijd, geld en mankracht kosten."


Dinsdag 7 juli besluit de gemeenteraad over het nieuwe VTH-beleidsplan.