Frustratie over MFA Vierlingsbeek


Tweespalt compleet

VIERLINGSBEEK | Het leek zo mooi. Een door de dorpsraad in het leven geroepen onafhankelijke regiegroep die onderzoekt hoe een nieuwe, allesomvattende, multifunctionele accommodatie (MFA) er voor Vierlingsbeek en Groeningen uit moet komen zien. De dorpsbewoners en het bestuur van Joffershof, het huidige dorpshuis, stemden er vorig jaar november mee in. Maar hoe kan het verkeren. Vorige week gooide de regiegroep ‘gefrustreerd en teleurgesteld’ de handdoek. Inmiddels is het moddergooien in de dorpen begonnen, is de tweespalt compleet en een MFA verder weg dan ooit.


Door Henk Baltussen


Ook is duidelijk dat het bestuur van de Joffershof nu vol inzet op de 350.000 euro die al eerder door wethouder Willy Hendriks is toegezegd. Dat geld is nodig voor een grondige opknapbeurt van Joffershof, dat op de manier nog minstens twintig jaar mee moet kunnen. Een heet hangijzer blijkt een 30.000 euro kostend onderzoek (volgens Hendriks kost dat 35.000 euro, red.) dat de mogelijkheden van een MFA in het centrum van Vierlingsbeek in kaart moet brengen. Hierbij moet niet worden gedacht aan een alledaags MFA, maar een ‘allesomvattend droomplan’ met bijvoorbeeld een school en sportzaal waar vier generaties terecht moeten kunnen. De regiegroep wil dat de gemeente Boxmeer dat onderzoek betaalt. Hendriks is dat niet van plan en adviseert de gemeenteraad op 2 juli tegen te stemmen. Dat voorstel is tegen het zere been van de dorpsraad en de regiegroep. Want er zou, volgens dorpsraadvoorzitter Maarten Berbers in een brief aan Joffershof, ‘twijfel zijn binnen de politiek wat betreft de eensgezindheid binnen de gemeenschap over nut en noodzaak van een dergelijk haalbaarheidsonderzoek. Blijkbaar vervult het bestuur van Joffershof daarin een sleutelrol’.


Daarom wilden regiegroep en dorpsraad klare wijn van Joffershof-voorzitter Hanny Willems: is het dorpshuisbestuur voor of tegen of een haalbaarheidsonderzoek? Volgens Berbers wees Willems een gesprek erover ‘categorisch af’. Niet waar, zegt Willems. “In november vorig jaar hebben we ingestemd met de komst van een regiegroep die het ook eens was over de verbouwing van Joffershof. De samenwerking met de regiegroep was vervolgens fijn en open. Op 7 mei werd er vergaderd, waar wij als enige niet voor waren uitgenodigd. Dat gaf een vreemd gevoel van vertrouwen. In een gemeentelijke commissievergadering werden we onlangs niet echt in een goed daglicht gezet. Daarna volgden telefoontjes, werden we op straat aangesproken, we zouden niet meewerkende bestuursleden zijn. Dat wij de schuldigen zijn als de gemeente geen onderzoek laat verrichten. Dit alles heeft ons zeer aangegrepen.” Willems zegt al jaren meer ruimte te vragen voor Joffershof. Dat kost geld en daar ligt al een tijdje 350.000 euro voor klaar. Onlangs las het Joffershof-bestuur het volgende in een MFA-nieuwsflits: ’Iedere investering met gemeenschapsgeld die nu in Joffershof zou worden gedaan, is er eentje die het risico met zich meebrengt dat we over vijf jaar zeggen: hadden we maar….’


Toen was de maat vol. Willems: “Het voorstel waar we in november mee instemden, dat onder meer de verbouwing van Joffershof op de eerste plaats komt, is nu anders.” Daarom steunt Joffershof het voorstel van regiegroep en dorpsraad niet meer. Samengevat: het bestuur vindt een haalbaarheidsonderzoek prima, maar wil nu de 350.000 euro innen om met de ver- en nieuwbouw van Joffershof aan de slag te gaan. Willems nodigt de leden van de regiegroep uit om mee te denken over de verbouw van Joffershof. “Want we willen allemaal het beste voor de inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen, dat is toch het hoofddoel”, meent Willems.


Wethouder Hendriks betreurt de verdeeldheid in de dorpen. “We zijn al sinds 2013 in gesprek met Joffershof. Er zijn verschillende locaties onderzocht, zoals de kerk en zaal Concordia. Dat bleek allemaal onhaalbaar. Vervolgens staat er weer een groep op. Ik begrijp de frustratie van Joffershof, en heb ook begrip voor alle mensen die het beste voor hebben met de dorpen. Het doet mij wel wat dat het zich nu op deze manier ontwikkelt.”