Ook bij Winants ligt de brandweer boven op de stapel


VENRAY | "Venray is nu aan de beurt voor een nieuwe brandweerkazerne en ook bij mij ligt de brandweer boven op de stapel." Aan het woord burgemeester Luc Winants, die vorige week bij de commissie Werken en Besturen, waar de begroting van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (VRLN) ter sprake kwam, antwoordde op vragen van Wim De Schryver (VVD).


Door Henk Baltussen


Het woordje veiligheidsregio hoeft maar te vallen binnen een commissie- of raadsvergadering en de VVD steekt de vinger in de lucht. De VRLN, en dan specifiek de brandweer, mag gerust het stokpaardje van de VVD Venray worden genoemd.

De oppositiepartij laat geen moment voorbijgaan om de rest erop te wijzen dat de opkomsttijden van de brandweer bij brandmeldingen drastisch moeten verbeteren. Tijdens kantooruren is daar niets mis mee. In 80 procent van de gevallen zijn de spuitgasten op tijd. Maar ’s avonds, ’s nachts en in het weekend is het andere koek. Dan is er in de kazerne aan de Acasiastraat op De Brier niemand aanwezig. Bij een brandmelding daalt in die periode het percentage van 80 naar minder dan 10 procent. Onacceptabel. Dat vindt het CDA ook. "Onze zorgen over de dekkingsgraad blijven", zei raads- en commissielid Petra van Duijnhoven.

Daarbij is de VVD van mening dat Venray in vergelijking met andere gemeenten te veel bijdraagt aan de veiligheidsregio, in verhouding met wat Venray ervoor terugkrijgt. In Horst aan de Maas staan bijvoorbeeld vier brandweerkazernes, vijf in Peel en Maas, Venray heeft er maar eentje. De VVD heeft sterk het gevoel dat Venray meer is gaan betalen voor andere kazernes, maar nog steeds de laagste dekkingsgraad van de regio heeft.

'Over twee jaar is de nieuwe kazerne er'

Het is niet nieuw wat de VVD vorige week te berde bracht. Wel nieuw was dat een andere burgemeester de zorgen moest aanhoren. "De vorige burgemeester heeft zich daar altijd voor ingezet", stelde De Schryver. Of Winants de strijd nu al heeft opgegeven?, voegde hij er vragend fijntjes aan toe. De burgemeester reageerde fel. "Het dossier is volop in beweging. Deze burgemeester heeft er zeker aandacht voor. Het is flauwekul dat dat niet zo zou zijn. Een nieuwe brandweerkazerne komt er zomaar niet." Horst is nu voorzien, vervolgde Winants. "Nu is Venray aan de beurt. Over twee jaar staat de nieuwe kazerne er, is de verwachting. Tussendoor gaan we verder met brandveiligheid en brandmelders. Het is bloedserieus voor ons." De Schryver was niet overtuigd. "Biedt een nieuwe kazerne een betere dekking?", vroeg hij zich af. Of de huidige kazerne wordt vervangen of dat Venray er een tweede kazerne bij krijgt, werd niet duidelijk. Winants beloofde De Schryver te onderzoeken of de batenharmonisatie (wat Venray betaal en ervoor terugkrijgt) in balans is. Dinsdag 7 juli staat de VRLN op de raadsagenda. De VVD zal ongetwijfeld weer haar vinger opsteken.