Het atelier van de kunstenaars Maria Stams en José Fijnaut.
Het atelier van de kunstenaars Maria Stams en José Fijnaut. Foto: Jos Reinders

Je Loopt Door Mijn Hoofd

Venray | Odapark heropent met een nieuwe tentoonstelling, getiteld: Je Loopt Door Mijn Hoofd. De expositie is te bezichtigen van 3 juli t/m 27 september.


De kunstenaars Maria Stams en José Fijnaut interviewden in de afgelopen tien jaar 160 Limburgers voor hun project Koppig Limburg.Tijdens deze sessies boetseerden ze gelijktijdig dezelfde persoon, waardoor iedere geïnterviewde werd vastgelegd in twee portretten in twee verschillende stijlen. Voor deze tentoonstelling komen alle 320 hoofden (3500 kg klei) naar Odapark, waar ze worden getoond in een doolhof van metalen kasten. In eerste instantie zal de hoeveelheid van al deze stille koppen imponeren, de associatie met doodsmaskers ligt voor de hand. Maar uiteindelijk zit ieder portret vol details en komt daarmee tot leven. Een soundtrack van de jonge kunstenaar Floor Martens zal al deze stenen hoofden een stem geven.

Floor Martens studeerde in 2019 af aan de Kunstacademie Maastricht. Deze zomer verblijft ze aan de Van EyckAcademie, als winnaar van het Limburgs Beeldende Kunststipendium, om zich voor te bereiden op een eerste solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum dit najaar. Bij Odapark toont ze een wand met afgeknipte vlechten, pre´-corona in intieme sessies ingevlochten bij vrouwen die ze ontmoette en daarna afgeknipt en bewaard. Daarnaast maakte ze een geluidswerk, waarvoor ze alle personen met wie ze contact had een dichtregel toestuurde met de vraag die in te spreken en terug te sturen.


De oma van kunstenaar Mike Moonen overleed afgelopen maart. In de weken die volgden wilde geen enkel inboedelbedrijf langskomen om het huis leeg te halen, uit angst voor mogelijke besmetting. Ook de familie wist zich geen raad met de situatie. Mike Moonen ontfermde zich over het donkerbruine, zware, houten interieur van zijn oma, om er in Odapark een nieuwe installatie mee te maken. Verlaten meubels als een herinnering aan iemand die er niet meer is, maar tegelijkertijd genereren deze spullen alweer nieuwe ideeën in de speeltuin van zijn kunstenaarschap. Misschien is het beste eerbetoon ook gewoon doorgaan met je leven en zoeken naar nieuwe wegen?


Hoe iets anoniem en intiem kan zijn op hetzelfde moment, dat is een vraag waar we in een tijd van mondkapjes en verplichte afstand mee worstelen. Alles moet veilig zijn, maar toch ook menselijk blijven. Koud en warm tegelijk. Volgens Robin Waart Waart hebben we dergelijke voorbeelden al jarenlang in onze boekenkast staan.

De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 3 juli om 19. 00 uur. Speciaal voor de heropening is die avond de performance 'Ik tel de doden terwijl ik zachtjes zing' van Jet Nuij te bezoeken, opgezet in samenwerking met het Huis voor De Kunsten Limburg.


Belangstellenden kunnen bij de opening aanwezig zijn door te reserveren via info@odapark.nl. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus kan slechts een beperkt aantal personen aanwezig zijn bij deze opening. Dus reserveer tijdig.

De tentoonstelling bezoeken in het Odapark aan de Merseloseweg 117 in Venray? Check de actuele openingstijden en reserveer via de website www.odapark.nl.

Odapark heropent met nieuwe tentoonstelling