In het gebied komen 16 bruggetjes en 23 oversteken.
In het gebied komen 16 bruggetjes en 23 oversteken. Foto: Persfoto

Video: Natuur Ooijen-Wanssum

Ooijen-Wanssum | Na jaren van voorbereiding en uitvoering nadert het moment waarop Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum wordt afgerond en Maaspark Ooijen-Wanssum een feit is. Bewoners en bedrijven die de ontwikkelingen volgen zien steeds meer de contouren van het grote, waterrijke natuurgebied ontstaan.



Vrij toegankelijk, aaneengesloten, waterrijk. Dat zijn de eigenschappen van het nieuwe natuurgebied dat tussen Ooijen en Wanssum eind 2020 gerealiseerd is. Deze eigenschappen staan aan de basis van de plannen zoals ze jaren geleden vastgesteld zijn en nu uitgevoerd worden. Het resultaat wordt langzaam zichtbaar. Wat kunt u verwachten? Bijzondere Maasnatuur Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied dat anders is dan andere natuurgebieden. Het is met meer dan 500 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg.

In dit gebied staat het oorspronkelijke Maasterrassenlandschap centraal en is de invloed van het water overal merkbaar. De tienduizend jaar oude rivierlopen van de Maas zijn herkenbaar en zijn nu het domein van water in vele gedaanten. Beken, moerasbossen en met grondwater gevoede laagtes maken het tot een zeer gevarieerd gebied met een uitzonderlijke ecologische rijkdom. Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied. Bij hoge waterstanden stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen, zal de gehele tien kilometer lange Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen en op spectaculaire wijze mee stromen met Mooder Maas.


Waterrijk gebied

Het water is kenmerkend voor Maaspark Ooijen-Wanssum. Bij alle waterstanden en op allerlei manieren is het water te beleven in het natuurgebied. In het gebied zijn op tal van plekken geulen en laagtes aangelegd. Deze zorgen bij hoog water voor een betere doorstroming van de Maas. Bij lage waterstanden vullen de laagtes zich met grondwater (kwel).

Het natuurgebied moet aan het einde van 2020 klaar zijn

Af en toe stroomt er Maaswater door het ontwikkelde gebied

Het grondwater stroomt via de geulen naar de Maas en dit draagt bij aan een gevarieerd landschap met een grote ecologische rijkdom. Daar waar de wandel- en struinpaden, fietspaden en andere wegen de geulen doorkruisen worden bruggetjes of avontuurlijke oversteken via loopvlonders of stapstenen aangelegd. In het gebied komen in totaal 16 bruggetjes en 23 avontuurlijke oversteken. De verlaagde wegen in het gebied zijn gewoon begaanbaar, ook als er bij hogere waterstanden water op de weg staat. De laagste delen zijn namelijk aangelegd in de vorm van zogenaamde ‘voordes’. Paaltjes in de berm geven aan waar de weg loopt en hoe diep het water is.


Onlangs werden in de haven van Wanssum de liggers geplaatst van de Lienebrug. Het plaatsen van de acht liggers van 69 meter per stuk leverde Wanssum een wereldrecord op. Het zijn namelijk de langste voorgespannen liggers ter wereld. De naam Lienebrug werd bedacht door Annie Jacobs en Piet Weijers uit Wanssum. De twee bewoners werden onlangs door wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray verrast met een taart waarop de naam van de nieuwe brug staat.