Tom van Mierlo, Joey van der Aa, Piet Snellen, Lars Hoebers en Jesse Sijberts (v.l.n.r.) zijn het bestuur van Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery.
Tom van Mierlo, Joey van der Aa, Piet Snellen, Lars Hoebers en Jesse Sijberts (v.l.n.r.) zijn het bestuur van Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery. Foto: Jolijn van Goch

Video: Graf adopteren op begraafplaats

Venray | John Henry White sneuvelde op 10 januari 1945 tijdens een patrouille langs de Maas in Grubbenvorst. De 21-jarige soldaat uit Sunderland kwam om tijdens vuurcontact met de Duitse bezetter. Op de Engelse begraafplaats in Venray vond White zijn laatste rustplaats. Zijn graf is nu geadopteerd door Jesse Sijberts.


Sijberts is sinds kort voorzitter van de Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery. Dankzij deze stichting is het mogelijk om graven op de Engelse begraafplaats in Venray te adopteren. "Het doel van deze stichting is dat de in Venray begraven militairen herdacht blijven worden en dat hun graven ook nu, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, bezocht en verzorgd blijven worden. Er zijn al zo'n zeventig graven geadopteerd."



Dat Sijberts het graf van John Henry White heeft geadopteerd, is geen toeval. "Ik heb ook de initialen JHW. Dat maakt het wel bijzonder natuurlijk. Ik ben een zoektocht gestart naar nabestaanden van de militair, maar dat is niet gemakkelijk. In Sunderland wonen 180.000 mensen en de naam White komt vaak voor, maar we blijven zoeken."


De stichting verwacht dat iedereen die een graf adopteert onderzoek doet naar die specifieke gesneuvelde militair. "Daarnaast zouden we het mooi vinden als er in ieder geval een keer per jaar een bosje bloemen bij het graf wordt gelegd. Deze mensen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Dat mag niet vergeten worden."

Via www.adoptiegraven-venray.nl kunnen mensen een graf adopteren.

'John Henry White en ik hebben dezelfde initialen'