Familie Dorus en Maria van Dijck-Manders rond 1920.
Familie Dorus en Maria van Dijck-Manders rond 1920. Oude foto

Familie Van Dijck

Venray | Theodorus van Dijck werd op 17 februari 1861 in Heide geboren als zoon van Hendrik Antoon van Dijck en Maria Anna Seykens.


Dorus trouwde op 6 mei 1887 in Venray met Anna Maria Manders. Maria werd op 17 april 1859 in Venray geboren als dochter van Wilm Manders en Joanna Verhagen. Ze gingen aan de Scheide in Leunen wonen en kregen daar een dochter. Al vrij snel verhuisde het gezin naar de Veulenseweg in Veulen, als je van Leunen kwam het eerste huis naast een bos. In ditzelfde bos hadden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een kamp. Daar ontleende Dorus zijn bijnaam 'Dorus Bos' aan. Ook werd hij wel 'Doeërse Koeëbus' genoemd. In Veulen kregen Dorus en Maria nog een dochter: Hendrika. Dorus had een klein landbouwbedrijfje van circa 2 hectare. Omdat hij daarop de kost niet kon verdienen, ging hij bij de boeren als dagloner werken. Na een paar jaren verhuisde het gezin naar Leunen en daar werden nog twee dochters en een zoon geboren. De familie Boom-Vullings betrok hun huis in Veulen. De familie Van Dijck woonde in Leunen aanvankelijk aan het Steegs Broek en daarna aan het Overbroek. In 1908 vertrok eerst vader Van Dijck met twee kinderen en een jaar later moeder Van Dijck met de rest van het gezin naar America. In datzelfde jaar overleed hun derde dochter Maria Wilhelmina op 17-jarige leeftijd. Dorus overleed op 18 augustus 1926 in Horst. Moeder Van Dijck kwam op 7 december 1927 terug naar de gemeente Venray en trok in Leunen in bij dochter Hendrika en haar man Theodor Jacobs, die toen aan de Scheide woonden. Maria van Dijck-Manders overleed op 6 februari 1929 in Leunen. Dochter Hendrika en haar man Theodorus Jacobs verhuisden naar Veulen. Zittend: Dorus en Maria van Dijck-Manders. Staand v.l.n.r.: Hendrika; Leo; Maria; Han.


Bron Archief Stichting Veulens Historie Herleeft, collectie Wiel Reijnders. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.