Leunen zet in op reanimerende dorpsgenoten

Leunen | Moeten er meer AED's komen in Leunen of is het huidige aantal van twee defibrillators voldoende? Met die vraag stoeit de dorpsraad van Leunen al geruime tijd. Om een antwoord te formuleren op die vraag werd Geert Nelissen van de stichting Hard voor hart maandagavond uitgenodigd voor de dorpsraadvergadering in café 1878.


Hard voor Hart heeft als doel om de overlevingskans van personen met een acute hartcirculatiestilstand te verbeteren. De gemeente Venray is verdeeld in zogenaamde zesminutenzones. "Als iemand een acute hartstilstand krijgt, dan moet er binnen zes minuten na de melding iemand beginnen met reanimeren. Dan zijn de overlevingskansen het grootst", vertelde Nelissen. "Als er iemand begint met reanimeren kunnen andere burgerhulpverleners een AED gaan halen."

Nelissen denkt dat Leunen over voldoende AED's beschikt. Wel zou het dorp nog wat burgerhulpverleners kunnen gebruiken. Leunen heeft 31 burgerhulpverleners. Dat komt neer op 1,37 procent van de Leunse bevolking. Stichting Hard voor Hart mikt op 2 procent. Burgerhulpverleners die in de buurt zijn van iemand met een acute hartstilstand, krijgen een melding om te helpen. De dorpsraad van Leunen besloot in te zetten op het werven van nieuwe burgerhulpverleners en voorlopig geen AED aan te schaffen.