Burgers slepen de Staat voor rechter


HOLTHEES | Vijftien Nederlandse burgers willen beter worden beschermd tegen stankoverlast van intensieve veehouderijen die in de directe nabijheid van ze liggen. Daarom slepen ze de Staat der Nederlanden voor de burgerrechter. Een van de vijftien is de familie Boumans aan de Vliegenberg in Holthees.


Van de vijftien komen er twaalf uit Brabant, twee uit Limburg en een uit Overijssel. Burgers in de directe omgeving van Venray die de Staat dagen komen uit Deurne, Horst aan de Maas (twee) en uit Boxmeer (twee waaronder de familie uit Holthees). Burgerplatform Brabant is initiatiefnemer van de dagvaardiging, die precies twee jaar terug bij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten in de bus viel. Het gaat volgens burgerplatformvoorzitter Geert Verstegen 'om een ‘onrechtmatige daad’ van de Nederlandse Staat'.

"Want door de flexibele wetgeving voor veehouders, die discriminerend is voor omwonenden, hebben veel burgers op het platteland last van een overdosis stank", zegt Verstegen. "Dat het in Brabant stinkt, is bekend. En het stinkt ook in Noord Limburg en andere delen van Nederland waar varkens- en pluimveestallen als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn. Ongeacht of daar nu al mensen woonden of niet. Voor die burgers voelt dit als onrecht. Zij melden zich regelmatig bij de Raad van State. Vrijwel altijd krijgen zij daar nul op het rekest. Want daar controleert men alleen of het binnen de regels blijft: Het kan best zijn dat u stankoverlast heeft. Maar dat mag daar nu eenmaal." De eisers willen onder meer krimp van de veestapel en betere luchtwassers.