'Cel voor opslag illegale sigaretten'


Den Bosch- Oostrum | In de loods van het inmiddels failliete Art & All Posters in Oostrum lagen in februari 2018 op grote pallets zo’n 640.000 sigaretten opgeslagen, waar nooit een cent accijns over is afgedragen. De general manager van het bedrijf belde geschokt de politie nadat hij de rookwaren ontdekte. De 35-jarige M.G., distributie-supervisor van het magazijnpersoneel, was volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk.


Door Geert van der Star


Deze man hield bij zijn rechtszaak in Den Bosch fel vol dat hij onschuldig was. “Ik heb altijd hard gewerkt en ben nooit met de politie in aanraking gekomen. Ik weet het verschil tussen goed en fout: ik distantieer me van deze criminele activiteiten.” G. wierp het beeld op van een onderneming, waar mensen het niet zo nauw namen met de procedures. Sterker nog, die waren er volgens hem niet. Pakketjes die zonder papieren werden afgeleverd? Dat gebeurde zo vaak. Hij was dan ook totaal niet wantrouwig, bij de aflevering van de sigaretten op 9 februari 2018.


“Ik was gebeld door een persoon die vroeg of hij een aantal pallets bij ons in de loods kon plaatsen”, vertelde G. De beller stelde zich voor als N., een medewerker van een bedrijf in de buurt van Art & All. De verdachte had gehoord dat de andere onderneming aan het verhuizen was en daardoor met een tijdelijk ruimtegebrek kampte. De verdachte besloot op eigen houtje om dit bedrijf te helpen. G. beweerde dat deze onderneming een jaar eerder ook al eens ‘champagne’ had opgeslagen in het magazijn van Art & All. Die keer vroeg hij wel om toestemming, waarop hij geïrriteerde reacties kreeg. “Ze zeiden: ‘Dat is jouw toko’.” Hij kreeg woorden te horen als ‘eigen initiatief en verantwoordelijkheid’. Overigens was er in de administratie van Art & All niets terug te vinden van eerdere vriendendiensten voor het nabij gelegen bedrijf. “Het lijkt wel alsof iedere derde had kunnen bellen met een naam en een bedrijf”, merkte een van de rechters op. “En dan mag alles zomaar binnenkomen, zonder controle, met bon of zonder bon. Dat levert een raar beeld op.” Er bleek overigens inderdaad een N. te werken bij het naastgelegen bedrijf. Maar deze man hield zich bezig met pensioenen en had niets met magazijnen of logistiek van doen.


Op 9 februari reed een vrachtwagen met een Belgisch kenteken naar het magazijn van Art & All en leverde hier pallets af met goederen, verborgen onder zwart plastic. De chauffeur had geen papieren bij zich. De verdachte hield mee met uitladen. Een van de medewerkers noemde dit achteraf vreemd: normaal zou G. dat soort werk aan het personeel laten. Het zwarte plastic van één van de pallets scheurde, waardoor de sigaretten bloot kwamen te liggen. Er lagen meer verklaringen van collega’s in het dossier tegen de verdachte. G dacht dat ze die aflegden, om te voorkomen dat ze zelf zouden worden beschuldigd. Advocaat A. van den Biezenbos hekelde het feit dat de rechtbank het hem niet had toegestaan om een aantal oud-collega’s van G. te horen als getuige. Het OM was overtuigd van de schuld van de verdachte. De man was verantwoordelijk voor de opslag van de zogenoemde ‘illicit whites’, in een ruimte die niet was bedoeld voor het bewaren van ‘accijnsgoederen’. De officier van justitie vroeg om een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.


Uitspraak over veertien dagen.