Ondernemers De Bleek maken gehakt van centrumplan

VENRAY | Dat inkrimpen van het winkelhart van Venray noodzakelijk is, daar zijn gemeenteraad, college en de ondernemersvereniging Venray Centraal het wel over eens. Alleen de wijze waarop, daarover lopen de meningen al jarenlang flink uiteen. Dinsdagavond sprak de commissie Wonen over de aanpak zoals B en W die voorstaat. In grote lijnen onderstreept de commissie de uitgangspunten van de Centrumvisie. Ondernemers van De Bleek maken er evenwel gehakt van.


Door Henk Baltussen


Er kwamen zo'n dertig zienswijzen binnen op de Centrumvisie. Voor het college aanleiding een deel van de plannen op punten aan te passen. De hoofdboodschap blijft overeind: het aantal vierkante meters winkeloppervlakte moet krimpen om leegstand tegen te gaan. In het kort komen de plannen erop neer dat de Grotestraat de kern van het winkelhart wordt in combinatie met de Schoolstraat en de tussenliggende verbindingsstraatjes. De Bleek met de nodige winkels maakt in de visie van het college geen deel meer uit van dat hart. De winkelbestemmingen daar moeten daarom langzaamaan van de panden worden gehaald, zodat wonen mogelijk wordt. In een videoboodschap aan de commissie kraakt Mark van Osch, pandeigenaar en ondernemer op De Bleek en bestuurslid van Venray Centraal, de collegeplannen. Hij doet op beeld zijn beklag omdat vanwege de coronamaatregelen geen Sprekersplein mogelijk was.

'De Bleek nu al in negatieve spiraal'

Van Osch: "Het plan is schrappen van detailhandel in de toekomst en andere functies toevoegen. Dit levert ernstige schade op voor De Bleek en het centrum van Venray. Door dit uitsterfbeleid komt De Bleek in een negatieve spiraal. We merken het nu al. Leegstand lost zich niet op met een uitsterfregeling. Daar is een actieve gemeente voor nodig. De Bleek wordt aan zijn lot overgelaten. Daar moet je niet zijn, is de boodschap. Zonder dat er daadwerkelijk een visie is. En dat is lastig voor de toekomst. Deze plannenmakerij werpt zijn schaduw vooruit. Er komen geen nieuwe winkels en ook geen nieuwe functies. Ga er maar wonen, wordt er gezegd. Maar ook dit plan is niet haalbaar gebleken. Wij zijn actieve ondernemers en horen bij het kernwinkelgebied. Wij vragen de gemeenteraad dit plan niet vast te stellen."

PvdA-commissielid Elly van Dijck begrijpt Van Osch wel. "De problemen worden zo niet opgelost. Ondernemers moeten juist het draagvlak zijn voor een nieuw centrum. Wat gaat de wethouder met de weerstand doen?" Wethouder Loonen: "Het plan is best goed en het draagvlak ervoor groot." Van Dijck was niet overtuigd.

'Het wordt daar een spookgebied'

Ook Sander Hellegers (Venray Lokaal) zet vraagtekens bij het uitsterfbeleid. "Waarom bewegen de ondernemers niet mee om er wat van te maken?" Misschien is wonen in de Schoolstraat wel beter dan in De Bleek, meent Hellegers. Ook de VVD uitte zorgen over De Bleek. "Het wordt daar een spookgebied", vreest commissielid John Willems. Een wijziging in de aanvankelijke Centrumvisie is dat een winkelpand dat drie jaar leegstaat niet automatisch de winkelbestemming verliest. Die zal het college er nu zelf af moeten halen. Jammer, vindt Daan Janssen van D66. "Zo'n centrumplan gaat ergens pijn doen. Zoals voor ondernemers die in een transformatiegebied (als De Bleek, red.) zitten. D66 vindt de periode van drie jaar te lang voor herbestemming van een winkelpand. Deze visie is al vier jaar bekend. Ik wil een stapje verder."

Janssen wil die periode dus verkorten. De gemiddelde Venraynaar zit volgens de fractieleider te wachten op veranderingen. Daarom moeten van Janssen ook de koffieshops die aan het winkelhart grenzen uit de Henseniusstraat verdwijnen.

Dinsdag 7 juli neemt de gemeenteraad een besluit over het centrumplan. Dat wordt geen hamerstuk.

Over het wel of niet toestaan van evenementen in het Goumanspark, dat tegen het winkelhart aanschurkt, zijn vraagtekens. In dat park zijn in de Centrumvisie nog beperkt evenementen mogelijk. Versterkte muziek kan daar niet meer en 's avonds moet het daar stil zijn. Waar moeten festiviteiten als Schijt aan de Grens dan naartoe? zo vroegen ProVenray en D66 zich af. Daar kwam dinsdag geen afdoende antwoord op.