Roland Bloemen, Gijs Schapendonk en Jan Loonen (v.l.n.r.) op de Grote Markt in Venray.
Roland Bloemen, Gijs Schapendonk en Jan Loonen (v.l.n.r.) op de Grote Markt in Venray. Foto: Willem Menting

Video: 'Vertrouwen keert langzaam terug'

Venray | De winkelstraten in het centrum van Venray trekken langzaam weer meer bezoekers. Door de coronacrisis blijven nog steeds mensen weg, maar het vertrouwen bij de consument herstelt. Dat merken ook Roland Bloemen van Berden Mode en Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting. "We zijn klaar om weer meer mensen te ontvangen. Klanten kunnen in Venray coronaproof shoppen en op het terras zitten. Zeker tijdens de ochtenduren hebben mensen alle ruimte", vertelt Bloemen, tevens lid van de winkeliersvereniging. "Het mag best wat drukker worden."


Schapendonk belicht vanuit zijn rol als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Venray wat er speelt in het centrum. Sinds de terrassenopening op 1 juni is er voor hem en zijn horecacollega's veel veranderd. "We mogen weer en dat is ontzettend fijn. Aan de andere kant draaien we nog lang niet op volle toeren en missen we een flink deel van onze omzet. Daarnaast mag bijvoorbeeld feestcafé De Koets nog niet open, omdat het een feestcafé is. Het is voor hen erg pittig en dat is natuurlijk erg vervelend."


De bezoekers van het Venrayse centrum houden zich volgens de ondernemers aan de gestelde regels. Het complete winkel- en horecagebied is coronaproof gemaakt. "De looprichtingen die op straat zijn gemaakt met stickers werken", vertelt Bloemen. "Daarnaast heeft iedere winkel zijn eigen manier gevonden om met het virus en de regels om te gaan. Bij Berden Mode hebben we bijvoorbeeld de pas-tas. Dan bezorgen we kleding bij mensen thuis die wat minder mobiel zijn. Ook zie je in veel winkels schermen hangen om de veiligheid tijdens het afrekenen zoveel mogelijk te waarborgen."

De terrassen van Schapendonk en zijn collega's staan allemaal op anderhalve meter. Toch merkt de uitbater van Goesting dat het lastiger wordt om klanten uit elkaar te houden als er alcohol in het spel is. "Dan wordt iedereen wat losser en is afstand houden moeilijker. We spelen nu als horecaondernemers ook vaak politieagent. Dat doe je liever niet, maar het hoort er in deze tijd bij. We doen dan ook telkens weer een beroep op onze gasten. Neem de regels in acht en voer ze uit. We moeten dit samen doen."


Het duo hoopt van harte dat een tweede coronagolf uitblijft. Een nieuwe dreun kan mogelijk de genadeklap zijn voor veel Venrayse ondernemers. "Ik ga niet uit van een tweede golf, maar als die komt dan zetten we er weer samen de schouders onder. Ook dan vinden we ongetwijfeld een manier om ons geliefde vak weer uit te oefenen", besluit Schapendonk.

'Ondernemers verdienen groot compliment'

Wethouder Jan Loonen kan alleen maar trots zijn op creatieve denkvermogen van de Venrayse ondernemers. "Zij worden direct getroffen en sommige ondernemers hebben wekenlang geen euro kunnen verdienen. Ik vind het bewonderenswaardig hoe zij met deze crisis omgaan. Dat verdient absoluut een compliment."

Loonen roept daarnaast de mensen uit zijn gemeente op om vooral lokaal hun producten te kopen. De ondernemers spelen dan ook een belangrijke rol in de Venrayse gemeenschap. "Deze ondernemers staan voor Venray klaar en dat moeten we koesteren." Schapendonk vult aan: "Bol.com betaalt de kerstversiering niet in het centrum. En ook de intocht van Sinterklaas nemen de Venrayse ondernemers voor hun rekening. Dat wil je toch niet kwijtraken."

Ook in deze crisistijd werken de Venrayse centrumondernemers samen. In samenwerking met Venray Centraal worden er binnenkort pakketten verkocht in het centrum met kortingsbonnen en een hartverwarmende verrassing. "Mensen die deze pakketten kopen, steunen de lokale ondernemer. Begin juli kunnen de eerste pakketten gekocht worden."

Overkapping op terras blijft

VENRAY | Horeca-ondernemers mogen overkappingen, die na 1 juni op verschillende terrassen in Venray zijn neergezet, tot 1 september laten staan. Tot die tijd mag ook versterkte muziek klinken op die tijdelijk grotere terrassen.


Dat heeft het college besloten, ondanks dat de politie adviseerde geen permanente overkappingen toe te staan. Tijdelijke overkappingen mogen ten hoogste 31 dagen blijven staan. B en W stellen echter dat de uitzonderlijke omstandigheden ten gevolge van de coronacrisis het genomen besluit billijken. Daarbij stelt het college dat de veiligheid gewaarborgd is: ‘De risico’s van het gedogen zijn klein zijn en er worden voorwaarden gesteld aan de overkappingen en het
geluid’.


Met het gedoogbeleid wil het college de ondernemers de mogelijkheid geven een betere omzet te genereren. Door de anderhalvemetermaatregel zijn het voor de horeca lastige tijden.

Het college realiseert zich dat er handhavingsverzoeken binnen kunnen komen. ‘Dan wordt per geval bekeken of maatwerk kan worden geleverd, voordat het handhavingstraject wordt gestart’, laat het college weten.

Afbeelding