Venray verder zonder 'kop'

VENRAY | Het blijft sukkelen met de samenwerking tussen de toeristische platforms in Noord- en Midden-Limburg. De drie gemeenten in de kop van Noord-Limburg, Venlo en Horst hebben elkaar gevonden in Visit Limburg om het toerisme te bevorderen. Venray sluit zich niet aan en richt zich op andere gemeenten. Tevens wordt de eigen VVV onder de loep genomen.


Ook de blik op Brabant richten, behoort volgens André Tonen, voorzitter van Toeristisch Platform Venray, altijd nog tot de mogelijkheden. "Er zijn veel overeenkomsten tussen die regio's die elkaar op toeristisch vlak zeker kunnen versterken. Maar in eerste instantie de blik richten op Midden Limburg. Zorgen dat we ons niet alleen beperken tot Noord Limburg. Die blikverruiming kan en moet, omdat de bezoeker echt niet weet waar Noord-Limburg stopt en Midden-Limburg begint." De toeristische platforms van de drie 'kop-gemeenten' Mook en Middelaar, Gennep en Bergen en Venlo gaan samen verder met Visit Noord-Limburg Projecten. Daaraan zit tevens de website Visit Noord-Limburg gekoppeld.

De vier vonden elkaar nadat vorig jaar juni de Noord-Limburgse gemeenten Bergen, Gennep, Leudal, Mook en Middelaar, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray de samenwerking beëindigden met Leisure Port. Dat is de organisatie die het toerisme in de regio moest bevorderen. Ze waren ontevreden over de resultaten van Leisure Port.

Nog even heeft Venray geprobeerd aan te sluiten bij Visit Noord-Limburg, maar er werd geen akkoord bereikt. Tonen: "Samen met het platform Peel en Maas pleitte Venray voor onder andere een onafhankelijk bestuur en een onafhankelijke voorzitter. Daarnaast bleven te veel vragen onbeantwoord. Daar kwamen we niet uit.” Daarom richt Venray zich met Peel en Maas op Midden-Limburg waar Limburg Marketing (LM) de toeristische promotie doet.

Venray en Peel en Maas: samen verder met Midden-Limburg

Tonen ziet LM als een ervaren en betrouwbare partner. "De eerste stap is om daadwerkelijk bij LM aan te sluiten", zegt Tonen. De aansluiting betekent ook dat een analyse wordt gemaakt van een toekomstig VVV Venray dat onderdeel is van het Toeristisch Platform Venray. Die analyse kan niet worden los gezien van de plannen die er zijn met De Borggraaf, waar de VVV nu is ondergebracht, samen met Museum Venray en het Historisch Platform Venray.

Zijn die eerste stappen gezet dan is het tijd voor de tweede: binnen enkele jaren alsnog komen tot één grote marketingorganisatie in Noord- en Midden-Limburg. Daarin moet de promotie zijn geborgd voor alle toeristische ondernemers in Venray en de rest van de uitgestrekte regio.


Lees verder op pagina 9.