De laatste ligger wordt vrijdagmiddag met grote zorgvuldigheid op de plek gelegd.
De laatste ligger wordt vrijdagmiddag met grote zorgvuldigheid op de plek gelegd. Foto: Antoon Jeuken

Video: Wereldrecord voor brug Wanssum

Wanssum | De laatste ligger van de Lienebrug in Wanssum werd vrijdagmiddag op zijn plek gehesen. Met de handeling werd een nieuwe mijlpaal bereikt voor gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. De voltooiing van de rondweg is namelijk weer een stukje dichterbij. De werkzaamheden in het gebied moeten op 1 januari 2021 zijn afgerond.



Het plaatsen van de acht liggers van 69 meter per stuk leverden Wanssum een primeur op. "Een wereldrecord", zegt projectdirecteur Theo Reinders enthousiast. "We hebben het record in Wanssum verbroken met één meter. Het was technisch gezien een must om het record te breken, want we mochten de ondersteuning van de brug niet te dicht in de buurt van de waterkeringen plaatsen. Dus we hadden een lange brug nodig. Het record is een mooie bijkomstigheid, maar zonder wereldrecord waren we ook apetrots geweest op deze brug."

Reinders spreekt dan ook van een belangrijke mijlpaal. "We werken langzaam toe naar de openstelling van de rondweg. Dat is een belangrijke stap in de voltooiing van het complete project."

Toch zijn het volgens de projectdirecteur spannende tijden geweest, al heeft hij altijd vertrouwen gehad. "Zo'n ligger wordt niet zomaar geplaatst. Daar zit veel vakmanschap achter. Alles wordt meerdere keren berekend en iedere stap wordt uiterst zorgvuldig en veilig uitgevoerd. We hebben hier altijd een goed gevoel bij gehad."

De openstelling van de rondweg is onder meer belangrijk om het centrum van Wanssum te ontlasten. "Als de weg open is, wordt het verkeer om de dorpskern geleid en dan kunnen we aan de slag in het centrum van Wanssum. Ook wordt er nog hard gewerkt in de diverse watergeulen in de regio. Ik moet zeggen dat ik heel erg in de verte de finishlijn begin te zien, maar we hebben nog wel een paar maanden werk. De inwoners van Wanssum moeten het nog wel een tijdje met ons doen, maar we hebben gelukkig altijd op veel begrip van de mensen kunnen rekenen. Dat is bij zo'n gigantisch project van groot belang."

Werkzaamheden moeten op 1 januari zijn afgerond


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding