Coen Goumans en dochter Esther zetten zich ondanks de crisis met ziel en zaligheid in voor Op de Smakterheide.
Coen Goumans en dochter Esther zetten zich ondanks de crisis met ziel en zaligheid in voor Op de Smakterheide. Foto: Antoon Jeuken

Video: 'Een huisdier is geen pakje suiker'

Smakt | Tijdens de zomermaanden is het normaal gesproken volle bak bij dierenpension en asiel Op de Smakterheide in Smakt. Vanwege de coronacrisis blijven honden en katten weg en zijn de asieldieren op twee handen te tellen. "Het is verschrikkelijk", vertelt eigenaar Coen Goumans. "Je kunt er niks aan doen. Mensen gaan niet op vakantie, ze houden hun dieren thuis. Dat is erg begrijpelijk natuurlijk, maar wij missen wel de inkomsten."



Het honden- en kattenpension is voor Op de Smakterheide de belangrijkste inkomstenbron. Normaal gesproken vangt het familiebedrijf aan de Sint Jozeflaan ruim 120 dieren op, nu zijn de dieren in de opvang op één hand te tellen. "Je kunt wel uitrekenen wat deze cijfers met een bedrijf doen. We vieren volgend jaar ons 25-jarig jubileum. Hopelijk trekt de markt iets aan, want daar wil je toch op een bijzondere manier bij stilstaan. Deze crisis moet voor ons niet te lang duren. We teren in op onze reserves." Ook het asiel staat nagenoeg leeg. Een paar katten en twee honden hebben een plekje gekregen. "Dat is twintig procent van de normale bezetting. Ja, dat is behelpen."

Normaliter zijn er ruim honderd katten in het asiel. "Mensen stonden laatst in de rij om een hond of kat aan te schaffen. Ongekend, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Omdat iedereen nu meer thuis zit, hebben ze tijd voor een huisdier. We screenen mensen wel eerst, je kunt niet zomaar een hond of kat aanschaffen. Het is geen pakje suiker, je moet er wel echt goed over nagedacht hebben. Ja, we hebben weleens mensen geweigerd. Als mensen nu al aangeven dat ze niet weten wat ze met een hond gaan doen als ze niet meer thuiswerken, dan moet je niet aan een hond beginnen."


Bij Op de Smakterheide is ook de dierenambulance gevestigd. Ook bij de ambulancedienst is het de afgelopen weken erg rustig geweest. Toch komen er de laatste tijd wel weer meer meldingen binnen, weet Goumans. "Mensen gaan steeds meer naar buiten en vinden dus meer gewonde dieren. We rijden voor alle vogels met een kromme snavel. Dat zijn bijvoorbeeld haviken en slechtvalken. Daarnaast rijden we op meldingen van honden en katten en bijvoorbeeld zwanen, zwaluwen en spechten. Voor wilde dieren die tweehoevig zijn rijden we niet. Ook voor mussen, merels en duiven rijden we bijvoorbeeld niet. Dat zorgt soms voor onbegrip bij de melder, maar wij doen precies wat ons wordt opgedragen. Je moet de natuur ook zijn gang laten gaan."


Met de dierenambulance is het bedrijf van Goumans verantwoordelijk voor zeven gemeentes. De vrijwilligers van de ambulance komen in de gemeentes Venray, Bergen, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo, Reuver/Beesel en Deurne. "Het is een flink gebied. Bijzonder is wel dat we bijvoorbeeld in Holthees niet komen en dat is juist om de hoek."

Moeilijke periode voor dierenopvang en asiel in Smakt

Dieren die gevonden zijn, verblijven sowieso veertien dagen in het dierenasiel. Als de eigenaar zich in die periode niet meldt, krijgt het dier een nieuw thuis. Voor de coronacrisis verbleven asieldieren gemiddeld veertig dagen in het asiel, dat is nu verkort naar ruim twee weken. "Nieuwe baasjes vinden is geen probleem. Hopelijk komt het pension weer snel vol. Gelukkig hebben we voor juli en augustus weer wat boekingen."

Afbeelding