Lars van Bergen exposeert komend weekend  in het Odapark.
Lars van Bergen exposeert komend weekend in het Odapark. Foto: Antoon Jeuken

Afstuderen in het Odapark

Venray | Vier studenten van de kunstacademie in Maastricht en de Design Academy in Eindhoven exposeren op zaterdag 20 en zondag 21 hun werken in het Odapark in Venray. Lars van Bergen uit Oostrum is een van hen. Hij studeert in Eindhoven en krijgt de kans zijn eindexamenproject te tonen in het Odapark. "Daar ben ik natuurlijk erg trots op. Het is heel bijzonder om mijn werk hier te mogen tonen in mijn thuisomgeving", zegt Van Bergen opgetogen.


Het eindexamen is voor kunststudenten een belangrijk moment. Behalve het eindpunt van hun studie is het ook hun eerste kennismaking met het publiek en de kunstwereld. Het geldt eigenlijk als startpunt van hun carrière. Door de coronacrisis zijn de kunstacademies al geruime tijd gesloten en worden examens digitaal afgelegd. De bijbehorende tentoonstelling van het examenwerk is uitgesteld of zelfs afgelast.


Het Odapark heeft daarom besloten een aantal kunststudenten een plek te geven om alsnog hun eindexamenwerken te kunnen vertonen. Zo worden er beelden van keramiek geïnstalleerd tussen de bomen, maar is er ook een serie geschilderde portretten te bewonderen. Tevens is in de tentoonstellingszaal een performance met tangodansers. Naast Van Bergen krijgen ook Lars den Hertog, Charlotte Caroux en Veerle van Esser, allen studenten van de kunstacademie in Maastricht, de kans om hun werk te tonen aan het publiek. Alles gebeurt onder het motto Meet me at the Park.


Van Bergen was dinsdagmiddag al druk bezig met het opbouwen en realiseren van zijn werk. "Ik ben mijn afstudeeropdracht aan het opbouwen. De werkplaats op school is gesloten, ik kan nu hier aan het werk en thuis bij iemand in de achtertuin."

Dat de jonge kunstenaar uit Oostrum in het Odapark aan het werk is, is geen toeval. Het werk van Van Bergen is immers geïnspireerd door het bos. "In het begin van mijn afstudeerproject liep ik door het bos en toen ben ik eigenlijk gefascineerd geraakt door bomen. Bomen doen ontzettend veel voor ons als mensen en hebben een belangrijke rol in de wereld. Bomen hebben ons ontzettend veel te bieden."

Als ontwerper wilde Van Bergen zich al snel richten op bomen. "Ik wist al wel direct dat ik als ontwerper niet kan tippen aan bomen. De functie van een boom kun je nooit overtreffen met een kunstwerk. Ik kan leren van bomen en daarop inspelen als ontwerper. Dat probeer ik dan ook te doen."

Vier studenten tonen hun werk in het Venrayse park

Het werk van de kunstenaar bestaat dan ook uit bomen die met voor de mens belangrijke materialen zijn gemaakt. "Daarmee probeer ik de functie van de bomen te schetsen. We moeten als mensen en kunstenaars juist samenwerken met de natuur. Ik heb bijvoorbeeld plastic en afval gebruikt. Een boom is erg duurzaam. Bladeren vallen van de takken en verdwijnen in de grond. Er groeien dan weer nieuwe bladeren aan de boom. Dat proces is zo bijzonder. Als mens zouden we onze grondstoffen ook veel vaker kunnen gebruiken. Ik nodig iedereen van harte uit om mijn werk te komen bekijken."


Opening

De kunstwerken zijn te bewonderen van 11.00 tot 17.00 uur. Reserveren kan via de website van het Odapark. Voor de expositie van Lars van Bergen hoeft niet gereserveerd te worden. Zijn werk is buiten in het bos te bekijken.

Afbeelding