Onderzoek naar haalbaarheid dorpscoöperatie

YSSELSTEYN | Over een klein jaar moet duidelijk zijn of Ysselsteyn rijp is voor een dorpscoöperatie. Het dorpsforum ging vorige week woensdag akkoord met een onderzoek ernaar. Een nog op te richten werkgroep gaat aan de slag met het onderzoek.


Door Henk Baltussen


Willie Koonings, lid van het presidium (driekoppig dagelijks bestuur van het dorpsforum), gaf informatie over de dorpscoöperatie. Met een negental ja/nee-vragen werd bij de forumleden, die deels op gepaste afstand van elkaar in de Smelehof aanwezig waren en deels thuis de vergadering via Skype volgden, gepeild wat zij voor een dorpscoöperatie voor Ysselsteyn voor ogen hebben.

Waarom zou Ysselsteyn over moeten stappen op een dorpscoöperatie? Welke voor- en nadelen zitten eraan vast? In welke vorm zou de coöperatie gegoten moeten worden? "Inwoners zijn op die manier meer betrokken bij beleid", stak Koonings van wal. "Met de inzet van meer vrijwilligers worden de dorpsbewoners dichter bijeengebracht."

Maar precies bij al die zaken heeft het levendige Ysselsteyn, waar veel inwoners zich voor inzetten, niet veel te klagen. Veel concreter dan dat iedereen lid kan worden en zodoende beslissingsbevoegdheid krijgt, dat ze geen aansprakelijkheid dragen en dat een coöperatie meer financiële mogelijkheden heeft, werd het niet.

In het algemeen is de bedoeling van een dorpscoöperatie dat dorpsbewoners samen zaken voor elkaar krijgen en zodoende de leefbaarheid van het dorp vergroten. Omdat de gemeente en andere overheden zich vaker terugtrekken uit dorpen komen voorzieningen en dus de leefbaarheid steeds meer onder druk te staan. Inwoners nemen met de coöperatie het heft in handen en zorgen er bijvoorbeeld zelf voor dat het groenonderhoud wordt gedaan, dat een supermarkt, de bibliotheek of een zwembad voor het dorp werd behouden. Maar ook kan de coöperatie de subsidieaanvragen van de verenigingen verzorgen of ervoor zorgen dat hulpbehoevende ouderen niet buiten het dorp naar een zorginstelling moeten, maar in eigen dorp kunnen blijven.

Voorjaar 2021 valt besluit over wel of geen coöperatie

't Zorghuus in Ysselsteyn, dat enkele jaren terug openging, had zomaar uit een dorpscoöperatie ontsproten kunnen zijn. Momenteel wordt in Ysselsteyn gewerkt aan een accommodatieplan om het dorpshuis, het jongerencentrum, de sportzaal en de kerk weer up-to-date te maken. Onder de vleugels van een dorpscoöperatie is er waarschijnlijk (financieel) meer uit halen. Maar tijdens de vragenronde waren slechts 16 van de 42 forumleden van mening dat die constructie geschikt is. En of 't Zorghuus onder de coöperatie zou moeten vallen, bij de vraag staakten de stemmen.
In buurdorp Heide functioneert al een dorpscoöperatie. Daar is één van de hoofddoelen om met het uitbaten van het voormalige schoolgebouw en het organiseren van activiteiten de leefbaarheid in het dorp voor iedere inwoner te vergroten. Tijdens de eerste forumvergadering van 2021 valt het besluit over wel of geen dorpscoöperatie in Ysselsteyn.