Kerk Ysselsteyn blijft zorgenkindje in accommodatieplan

VENRAY | In een speciale bijeenkomst van het Dorpsforum Ysselsteyn worden woensdag 2 juli de plannen besproken die dorpshuis De Smelehof, de kerk, jongerencentrum Jera en de sportzaal toekomstbestendig moeten maken. De vier partijen lichten dan elk afzonderlijk hun eigen plannen toe. Over de kerk zijn zorgen. "Ik zie de kerk ermee stoeien. De kerk is wel de sleutel van de voortgang."


Door Henk Baltussen


Aan het woord is Eric Michels, voorzitter van de werkgroep Realisatie Accommodatieplan (RAP). Hij maakte vorig week woensdag tijdens de bijeenkomst van het dorpsforum duidelijk dat dorpshuis, sport en Jera wel op koers liggen.

De werkgroep RAP ontstond nadat eind 2018 duidelijk werd dat Ysselsteyn geen multifunctionele accommodatie (mfc) krijgt waarin veel verenigingen onderdak kunnen krijgen, ook binnensport, de kerk en Jera. De werkgroep, die zich met het mfc bezighield, werd ontbonden en maakte plaats voor RAP, die zich bezighoudt met de verouderde gebouwen van De Smelehof, Jera en de binnensport. Ook het kerkgebouw is een onlosmakelijk onderdeel van het accommodatieplan. In de werkgroep RAP zitten onder andere vertegenwoordigers van dorpshuis, Jera, sport en de kerk. Eind volgend jaar moeten de plannen concreet zijn. Duidelijk is al wel dat in het kader van het project Schoon door de Poort van de gemeente Venray 1,2 miljoen euro voor De Smelehof is gereserveerd. Voor de andere partijen is nog geen geld toegezegd van de gemeente Venray, die wel wil dat Ysselsteyn de vier plannen gezamenlijk indient.

Er is inmiddels wel een kerkwerkgroep opgericht die de mogelijkheden naloopt wat er met de kerk allemaal mogelijk is, aldus Michels. "Het kerkgebouw mag in elk geval niet verloren gaan. Er gaan allerlei geruchten door het dorp wat ermee zou kunnen gebeuren. Maar komt er geen goed plan, dan kunnen we niet verder."

'Er zou sprake zijn 't Zorghuus bij de kerk te betrekken'

Deken Ed Smeets, voorzitter van de Ysselsteynse Oda-parochie, zegt nog geen wet te hebben van mogelijke plannen met de Odakerk. "Een werkgroep is ermee bezig, maar ik heb nog geen uitgewerkt plan gezien. Er zou sprake zijn om het kerkgebouw bij 't Zorghuus te betrekken met woningen. Ik juich het in elk geval van harte toe dat er over de toekomst van het gebouw wordt nagedacht."

Michels vindt de bijeenkomst van 2 juli hard nodig. "Iedereen werkt nu met oogkleppen op de eigen plannen uit. Daarom is het hoog tijd elkaar erover te informeren om zo bruggen te bouwen. Jammer is dat de coronacrisis ons parten speelt. Vooral ook omdat we ervoor al de draad goed hadden opgepakt. 2 juli moet blijken of de plannen gedragen worden."