Margriet Jacobs bij rijwielhandel P. Jacobs en Zn
Margriet Jacobs bij rijwielhandel P. Jacobs en Zn Foto: Oude foto

Rijwielhandel Jacobs

Venray | Deze foto is gemaakt rond 1967. Rijwielhandel P. Jacobs en Zn. was gevestigd op Maasheseweg 23.


Een paar jaar later moest het bedrijf wijken voor de aanleg van de Beekweg. De zaak bevond zich namelijk precies op de huidige kruising. Jacobs bouwde een nieuw woonhuis en kocht voor de rijwielhandel een schuur van de familie Raedts. In 1973 verhuisde de familie Jacobs naar Akkerweg 43. Piet Jacobs, getrouwd met Petronella Poels, was de oprichter van de zaak. Hij was koperslager en een handige man die alles kon maken. Daarom werd hij ook wel Pietje Pruts genoemd.


Zoon Harry nam later de zaak over en had dezelfde technische eigenschappen, was ook koperslager, sloeg pompen enzovoort. Hij trouwde met Maria Thunnissen uit Siebengewald. Zij werkte bij de familie Poels aan de Hofstraat. Ze kregen drie kinderen: Peter in 1948 en de tweeling Margriet en Theo in 1950. Peter studeerde economie, werd leraar en trouwde met Marian Hoedemakers, dochter van de gymnastiekleraar aan de Stationsweg. Margriet trouwde met Ben Appels van de manufacturenzaak aan de Hofstraat. Ben werd huisarts en ze verhuisden naar Tiel.

Op 6 maart 2001 overleed Margriet veel te jong aan kanker. Theo volgde zijn vader Harry op in de zaak en heeft nog steeds de bijnaam Pietje of Thei Pruts. In 2001 verkocht hij de zaak aan Leo Hendriks. Momenteel zit de bierwinkel Mr. Hop in de zaak. Jarenlang nog kon je je fietsband oppompen bij Jacobs aan de Maasheseweg en later aan de Akkerweg. Een gleufje in een pijp voor het muntstuk en de slang hing ernaast. Binnen stond het automaatje dat ervoor zorgde dat de pomp enkele minuten lucht gaf. Een dienst die we nu niet vaak meer zien.

Foto: Privécollectie Theo Jacobs. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray