Immunotherapie tegen longkanker in Maasziekenhuis

Beugen | Naast het Radboudumc gaan ook het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Elkerliek (Helmond, Deurne) en Maasziekenhuis Pantein (Boxmeer) longkankerpatiënten zo nodig immunotherapie aanbieden. De vier ziekenhuizen gaan hiervoor samenwerken onder de naam Longkankernet.


De ziekenhuizen slaan de handen ineen op veel meer terreinen van de longkankerzorg. Bedoeling is dat ze gezamenlijk onderzoek, innovatie en behandelingen ter hand gaan nemen. Door samen te werken, kan in de ziekenhuizen de best passende longkankerzorg dicht bij huis worden aangeboden. Door protocollen te delen, krijgen patiënten dezelfde ‘optimale’ behandeling. Nieuwe behandelmethodes worden sneller en effectiever geïntroduceerd, is de gedachte.

In Nederland krijgen ruim 12.000 mensen per jaar de diagnose longkanker. Voor longkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een relatief nieuwe, veelbelovende behandelmethode is immunotherapie. Dit is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen immuunsysteem (afweersysteem) kankercellen beter kan vernietigen. Dat kan door kankercellen beter zichtbaar te maken voor het immuunsysteem en/of door het immuunsysteem te leren kankercellen aan te vallen. Met immunotherapie bij longkanker zijn veelbelovende resultaten bereikt. De behandeling werkt echter nog niet bij iedereen; er moet op genetisch niveau een match zijn en dat kan per persoon verschillen. De behandelend arts bepaalt of immunotherapie een passende behandeling is.


De vier ziekenhuizen in Longkankernet bieden samen jaarlijks zorg aan meer dan 1.000 longkankerpatiënten. Dankzij de intensieve samenwerking kunnen patiënten bij elk ziekenhuis rekenen op dezelfde kwaliteit van zorg. Naast een gemeenschappelijke basis heeft iedere partner in het netwerk zijn eigen specifieke expertises en focusgebied(en), waar ook wederzijds gebruik van wordt gemaakt.