Toiletten en douches op camping eerder open


Venray | Goed nieuws voor kampeerders en campingeigenaren: toiletten en douches mogen vanaf 15 juni weer open. Aanvankelijk stond de heropening gepland voor 1 juli.


De vervroegde datum is een zegen voor campinghouders. "We zijn echt heel erg blij", meldt Anja Versteegen van minicamping De Linde in Merselo. "Het begon toch een beetje te knagen dat er mogelijkheden waren voor het buitenland en hier de boel nog gesloten moest blijven. Natuurlijk hoop je dat je eerder open mag, maar erop gerekend hadden we niet meer. Toch hadden we de hoop nog niet verloren en hebben we afgelopen weekend de puntjes op de i gezet. Na de ervaring met Pinksteren en de laatste klusjes afgelopen weekend zijn we tweehonderd procent klaar voor onze gasten. Heerlijk weer doen waar we goed in zijn. Dat is zorgen dat iedereen een superfijne vakantie beleeft op minicamping De Linde in Merselo."

'tweehonderd procent klaar voor gasten'

Sanitaire voorzieningen op campings zijn al maanden dicht om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Oorspronkelijk zou de maatregel van het sluiten van sanitaire gebouwen op campings pas op 1 juli worden opgeheven, maar het kabinet schoof die datum naar voren, omdat op 15 juni ook buitenlandse toeristen weer welkom zijn in Nederland. De recreatiebranche en sommige gemeenten hadden de regering al eerder gevraagd om de maatregel op te heffen. Zij vonden het onbegrijpelijk dat terrassen, theaters en bioscopen in juni al open mochten, inclusief hun toiletvoorzieningen, maar dat campings nog een maand moesten wachten.

Ook Danny Bosma van camping de Oude Barrier in Smakt is blij met de openstelling van de sanitaire voorzieningen. "We zijn weer bijna helemaal operationeel. Alleen het zwembad is nog gesloten. Dit geeft natuurlijk een goed gevoel, we kunnen eindelijk ook de kampeerders weer ontvangen."

Kamperen op de Oude Barrier was al die tijd wel toegestaan, maar dan moesten gasten hun eigen sanitair meenemen. "Dat is niet te doen. De mensen bleven weg, maar we zien nu dat er weer meer reserveringen binnenkomen. Mensen kiezen er denk ik voor om in Nederland te blijven en uit angst zoeken ze de drukte niet op. Bij ons kunnen ze heerlijk van de rust genieten."


Onbegrip

Brancheorganisatie HISWA-RECRON snapt niet waarom de ruim 2600 aangesloten campings niet meteen de deur van de sanitaire gebouwen mogen openen. Directeur Geert Dijks: "Als het op 15 juni kan, waarom dan niet nu? Het aankomende weekend wordt het mooi weer en dat loopt de sector dan mis."

Volgens de organisatie hebben de kampeerbedrijven sinds de lockdown al minstens 140 miljoen euro verlies geleden. De organisatie gaat de 25 veiligheidsregio's benaderen om te bepleiten dat de toiletgebouwen deze week weer open kunnen. De veiligheidsregio's moeten dat in hun noodverordeningen bepalen.