Foto: Leo Heldens.
Foto: Leo Heldens. Foto: Eigen foto

'Heel vreemd, maar over discriminatie nemen vragen af'


VENRAY | De schijnwerpers in de hele wereld zijn momenteel gericht op racisme en discriminatie. Maar wie denkt dat het aantal meldingen daarvan en vragen erover in Venray is toegenomen, heeft het mis. "Het is zelfs minder", zegt Leo Heldens (foto rechts), die in de gemeente Venray vanaf 2014 het aanspreekpunt is over discriminatie en vragen erover.


Door Henk Baltussen


"De telefoon is akelig stil hier", benadrukt Heldens nog maar eens. "Hoe het komt? Ik kan er geen zinnig woord over zeggen. Vreemd is het wel." Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd (hij werd op 25 mei door de politie gedood tijdens een arrestatie in Minneapolis, red.) trokken in de hele wereld tienduizenden betogers over straat om te protesteren tegen racisme en discriminatie. Ze lieten vooral weten dat het eens en voor altijd genoeg moet zijn geweest om mensen omwille van huidskleur of afkomst aan de kant te zetten.


"Misschien dat we te onbekend zijn bij de inwoners van Venray", zegt Heldens. "Daarom wordt het hoog tijd dat we daar wat aan gaan doen. We zijn op de eerste plaats niet per se een meldpunt van discriminatie. Wij noemen het een vraagpunt waarbij we aandacht hebben voor alle vormen van discriminatie. Ook op gebied van geloof, en seksuele geaardheid. Het kan ook heel klein en in je eigen omgeving gebeuren. Waarom wordt dat ene jongetje altijd als laatste gekozen in de gymles en die ene collega nooit gevraagd voor het pubquizteam? Het kan op mensen een grote impact hebben. Ze worden onzeker, trekken zich terug in hun eigen wereldje."


Heldens werd in 2014 door de gemeente Venray aangesteld als aanspreekpunt voor vragen en ook meldingen over discriminatie, en is gezien zijn achtergrond de aangewezen persoon voor de functie. De geboren Ysselsteyner werkte in de psychiatrie en bij de kinderbescherming en was dertien jaar directeur van Bureau HALT Limburg Noord. Hij organiseerde preventieprojecten, trainingen en opleidingen aangaande grensoverschrijdend gedrag en maakte pedagogische dilemma’s bespreekbaar in zowel het basis, voortgezet, middelbaar als hoger onderwijs.

"Nee, ik ben niet in dienst van de gemeente", zegt Heldens. "Deze functie moet je onafhankelijk kunnen uitoefenen. Krijg ik vragen over discriminatie, dan probeer ik die zo dicht mogelijk bij die persoon te beantwoorden. Meldt iemand zich die slachtoffer is, dan nodig ik hem of haar uit voor een gesprek op een locatie waar die persoon zich prettig voelt. Ik luister vooral en als ze er iets mee willen, dan ga ik niet voor ze staan, maar ernaast. Want ik ben niet degene die het kan oplossen. Eventueel wordt aangifte gedaan. Op dat moment houdt het werk voor mij af."


Sinds 2014 is de aard van discriminatie niet veel veranderd, zegt Heldens. "Rotopmerkingen als 'ga terug naar je eigen land met je hoofddoekje' of iemand beoordelen op huidskleur zijn er nog altijd. Maar ook transgenders melden zich soms. Die worden ook lastiggevallen met vervelende opmerkingen. Maar het het is soms wel lastig te beoordelen of een bepaald voorval discriminatie is."


Wie het Vraagpunt Discriminatie wil bellen, krijgt in de meeste gevallen Leo Heldens aan de lijn. "Dat kan ook Anika Clazing zijn voor het geval ik er niet ben." Wie het gevoel heeft niet gelijk te worden behandeld, bijvoorbeeld op school, op het werk, in de vereniging of bij het uitgaan, kan contact opnemen met het vraagpunt via 06-40708222.


Ook via de website respectvenray.nl/VraagpuntDiscriminatie en bureauikva.nl en op social media onder @RespectVenray is meer info te vinden over vragen over discriminatie en het melden ervan.