Afbeelding
Foto: Jan van Goch.

Nieuwe trappen in toren Grote Kerk

Venray | De restauratie van Sint-Petrus’ Bandenkerk Venray nadert langzamerhand de afrondingsfase. De nieuwe trappen zijn in de toren gehesen, in elkaar gezet en worden deze maand geplaatst. Bovendien is er boven de ingang van het noordportaal een interessant venster gerestaureerd. In dit artikel leest u de laatste vorderingen van het project Rondje Kerk.


Door Pim van Goch


Bouwbedrijf Koenen heeft de nieuwe trappen in de toren geplaatst. De treden zijn gestort in gekleurd (zwart) beton, wat bijzonder is. In totaal is ongeveer 1 kuub (2400 kilogram) beton gebruikt. De 116 onderdelen zijn per pallet met een hijsketting door de luiken in de toren naar boven gehesen. De trapbomen, de dragers van de treden, zijn verzinkt en gecoat. De nieuwe stalen trappen worden in de toren in elkaar gezet en vervolgens op de bovenste verdiepingen, in de klokkenstoelruimte, geplaatst.


Het plaatsen van de trappen verloopt volgens een aantal stappen. Als eerste zijn de betonnen treden in stalen frames gestort. Na het drogen en het uitharden zijn de treden in de toren gehesen. Hierna zijn de onderdelen van de bovenste twee trappen naar boven gebracht en in elkaar geschroefd. Vervolgens zijn de trappen in meerdere grote onderdelen verder naar boven gehesen. De bovenste trappen zijn door middel van oplegstrips veilig in de lucht verankerd, waarna de overige trappen er van boven naar beneden worden ingebouwd. Dit maakt het stuk voor stuk hijsen van de trappen beter mogelijk. Tijdens het hijsen is het hijsgebied op de benedenverdieping van de toren afgezet met bouwhekken. De materialen zijn direct aangevoerd vanuit de vrachtauto. Deze zijn gelost met een verreiker, een voertuig dat gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. De onderdelen zijn direct op een pallet onder het hijsluik geplaatst. De vloer is hierbij ter bescherming afgedekt met platen.

Restauratie nadert langzamerhand de afrondingsfase

Deze nieuwe trappen zijn met oog op de Arbowet noodzakelijk. Het carillon, de luidklokken, de torenspits en de torenomloop zijn hierdoor veilig toegankelijk, zodat onderhoud en inspectie aan de klokken en het gebouw op een verantwoorde manier kan plaatsvinden. Ook is het door deze vernieuwing voor bezoekers mogelijk de toren tot aan de trans (omgang) te beklimmen.


Glasbewerkingsbedrijf Brabant heeft het venster boven de deur van het zijschip van het noordelijk zijportaal schoongemaakt en gerestaureerd. Het is een blind raam, aan de buitenzijde van het raam bevindt zich metselwerk. De voorstelling is vervaardigd uit allerlei stukjes beschilderd glas. Er is te zien hoe Christus zijn leerlingen onderricht. Op de achtergrond is de stad Jeruzalem afgebeeld. Het venster werd rond 1940 vervaardigd door Max Weiss, een uit Duitsland gevluchte joodse kunstenaar/glazenier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Weiss ondergedoken bij pastoor-deken Willem Berden. Bij gevaar hield hij zich verborgen in de nabijgelegen Lourdesgrot. Later nam Weiss het atelier van Joep Nicolas in Roermond over. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het kunstwerk door granaatinslagen en de torenexplosie van oktober 1944 enigszins beschadigd. Desondanks kon dit unieke werk toch worden gered en gerestaureerd. Nu is het venster wederom toe aan onderhoud.

Cultureel erfgoed is belangrijk omdat het een beeld geeft van het verleden

Cultureel erfgoed is belangrijk omdat het een beeld geeft van het verleden. Daarnaast draagt het bij aan de ontwikkeling van culturele identiteit. Cultureel erfgoed laat zien wie wij zijn en waar wij vandaan komen. Daarom is het belangrijk de Sint-Petrus’ Bandenkerk te behouden. Belangstellenden kunnen hieraan bijdragen door de restauratie van dit monument te steunen en erfgoed en Venrayse culturele identiteit te behouden. Momenteel zijn er nog een torenzijde, twee balkons en voldoende traptreden beschikbaar. Neem voor meer informatie een kijkje op sociale media of neem contact op met Michael Claessens (michaelcl@home.nl of 06 26 79 54 44).


Het restauratieproject Rondje Kerk is te volgen op Facebook en Instagram (@grotekerkvenray).


Foto: Bouwbedrijf Koenen heeft het eerste gedeelte van de nieuwe trap geplaatst.

Foto: Jan van Goch