Sandra Lucassen verzorgt een blokfluitles, coronaproof natuurlijk.
Sandra Lucassen verzorgt een blokfluitles, coronaproof natuurlijk. Foto: Jolijn van Goch

Muziekles van start

Venray | Na wekenlang improviseren via verschillende videoverbindingen, zijn ook de fysieke muzieklessen bij Houtblazers-Atelier Lucassen eindelijk weer opgestart. "Het is heerlijk om weer mensen te ontvangen voor de lessen", vertelt Sandra Lucassen van het houtblazersatelier enthousiast.


Vanwege de coronacrisis zag Lucassen haar leerlingen wekenlang niet. Natuurlijk waren er alternatieve manieren om de lessen alsnog door te laten gaan, maar dat verliep niet altijd even soepel. "Het is altijd een uitdaging. Soms werkte de internetverbinding tegen en sommige mensen hadden wel de nodige technische ondersteuning nodig. Uiteindelijk werkte het wel, maar het is toch prettiger om de leerlingen weer recht in de ogen aan te kijken. Dat werkt allemaal wat vlotter. Ook het geluid van een instrument klinkt heel anders via een videoverbinding."

Leerlingen van Lucassen spelen in de regel blokfluit, klarinet, dwarsfluit en saxofoon. "Momenteel heb ik 55 cursisten in de leeftijd van 7 tot 79 jaar. De doelgroep is dus erg divers. Er komen kinderen die bij mij noten leren lezen, maar ik bereid ook mensen voor om zich aan te sluiten bij een muziekgezelschap. Ik geef mensen van alle niveaus les. Dat maakt het werk ook zo bijzonder en uitdagend."

Normaliter geeft Lucassen ook leiding aan een muziekensemble van acht personen, maar dat staat nu op een lager pitje. "Daar heb ik nog geen geschikte locatie voor gevonden. Het atelier is te klein als alle regels rondom het coronavirus gehandhaafd moeten worden. Daarnaast is het te kostbaar om een andere ruimte te huren. Voorlopig kunnen deze repetities dus geen doorgang vinden. Overigens ben ik zelf het negende lid van het ensemble."

Kinderen die bij Lucassen noten leren, krijgen te maken met de lesmodule kleurenstorm. "Deze module heb ik zelf samengesteld. Dat heeft als voordeel dat ik zelf dingen kan aanpassen als een cursist daar beter bij functioneert. Gelukkig zijn ook deze lessen weer opgestart, dat heb ik wel gemist."