Tomorrow Energy past plannen aan


VENRAY | Tomorrow Energy (TE), dat in Smakt een zonnepark van bijna twintig hectare wil bouwen, is bezig zijn plannen aan te passen om te kunnen voldoen aan de Kode Venray.


Door Henk Baltussen


Dat doet TE na een onderhoud dat de Eindhovense ontwikkelaar onlangs met de gemeente Venray had. "Naar aanleiding van dat gesprek gaat Tomorrow Energy gewijzigde plannen indienen aangaande de kode", liet Martine Bruinink maandagavond tijdens de vergadering van de dorpsraad Smakt-Holthees weten. Bruinink was als gebiedscoördinator van de gemeente Venray bij de vergadering aanwezig. In de Kode Venray staat op welke locaties duurzame energieopwekking mogelijk is, waar de ontwikkelaar aan moet voldoen en op welke manieren omwonenden c.q. het dorp kunnen participeren in het project.

TE-directeur Hakkan Yildirim bevestigt dat met man en macht wordt gewerkt aan een gedegen plan. Vooral de landschappelijke inpassing van het zonnepark, dat tussen de Loobeek en de Spurkt, oostelijk van de A73, moet komen te liggen, behoeft aandacht. Yildirim: "En we willen zo snel mogelijk met de dorpsraad Smakt-Holthees in gesprek. We willen een afgewerkt plan presenteren waar we het samen over eens zijn. Ook met de Venrayse energiecoöperatie BeePower maken we een afspraak. Er is al eerder inloopmiddag- en avond geweest van Tomorrow Energy bij Asteria."

'We kunnen ons niet veroorloven nu fouten te maken'

Yildirim heeft haast met de vergunningaanvraag. Hij wil de SDE-subsidieronde van dit najaar nog halen. "Daarbij kunnen we het ons niet veroorloven fouten te maken. Alles aan het plan moet kloppen. Daar hoort ook de dialoog opzoeken bij. We krijgen maar een keer deze kans. Hopelijk kunnen we Smakt achter ons krijgen. Het zal bij de gemeenteraad niet sterk overkomen als het dorp toch niet mee wil werken."

Al eerder maakte de Duitse ontwikkelaar Kronos kenbaar in Smakt een zonnepark te willen bouwen. Maar het dorp en Kronos bleek geen goede match. De gemeenteraad gaf daarom TE op de valreep de kans zijn plan bij het college toe te lichten. B en W gingen daarin mee. "Maar Kronos is nog steeds niet van de baan", zegt Yildirim. "Wij gaan alles in het werk stellen om iedereen achter onze plannen te krijgen."