De eerste buitenactiviteiten van De Peelspeurders hebben inmiddels weer plaatsgevonden.
De eerste buitenactiviteiten van De Peelspeurders hebben inmiddels weer plaatsgevonden. Foto: Eigen foto

Uitdagende tijden voor scouting

Venray | De fysieke activiteiten van scouting De Peelspeurders worden weer langzaam opgepakt. Na een gedwongen sluiting van ongeveer anderhalve maand, worden in mei alweer de eerste bijeenkomsten georganiseerd. "Het coronavirus heeft flink wat uitdagingen met zich meegebracht. Het is voor ons als vereniging niet gemakkelijker geworden", vertelt Peelspeurders-secretaris John Niessen.


Toch hebben de leden van De Peelspeurders niet stilgezeten tijdens de sluiting. Veel projecten en opdrachten werden online uitgevoerd. "Dat werkte voor de oudere jeugdleden eigenlijk vlekkeloos. Voor de jongste groep was dat wel wat lastiger, maar we hebben toch van alles kunnen organiseren. We zijn als scouting erg blij met de versoepeling. Kinderen kunnen weer bij ons clubgebouw samenkomen en daardoor kunnen we ook meer organiseren. Zo hebben de welpen een levensgrote knikkerbaan gemaakt en gaan ook de voorbereidingen op onze zomerkampen vooralsnog door, al zal dat een beetje puzzelen worden om aan alle regels te voldoen. Onze activiteiten vinden nu nog allemaal plaats rondom ons clubgebouw. We kunnen daarnaast wat kleine tochten uitzetten, maar veel
verder komen we nog niet."


Die organisatie brengt ook grote onzekerheden met zich mee voor De Peelspeurders. "Scouting kent net als andere verenigingen veel onzekerheden. Normaal gesproken verhuren we ook onze terreinen op bijvoorbeeld Hemelvaartsdag en tijdens Pinksteren. Dat is dit jaar ook allemaal niet doorgegaan. We missen inkomsten en die krijg je niet zomaar terug. Als de zomerkampen niet doorgaan, missen we nog meer inkomsten. De kosten, zoals de ozb, lopen natuurlijk door. Het is niet gemakkelijk."


De Peelspeurders beschikt sinds dit jaar over een tweede kampeerterrein. Eerder maakte de Venrayse scoutinggroep al gebruik van een kampeerterrein bij De Paardekop in Ysselsteyn.

De kampeerterreinen en het clubgebouw moeten onderhouden worden door vrijwilligers. "De terreinen zijn buiten dus daar zit best veel werk aan. Daarnaast moet er ook regelmatig het nodige worden opgeruimd, omdat mensen soms zonder toestemming de terreinen gebruiken en niet bepaald netjes achterlaten." Het binden van vrijwilligers is volgens Niessen geen vanzelfsprekendheid meer. "Het is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. We zijn met name naarstig op zoek naar begeleiding voor onze sherpa's. Dat is de meidengroep van 14 tot 18 jaar. Ze zijn al redelijk zelfstandig natuurlijk, maar ook voor deze groep heb je vrijwilligers nodig. Voor de oudere groepen is het lastiger om kader te vinden. Bij de jeugdgroepen wordt dat vaak nog opgelost door oudere leden. Die vinden het leuk om de jongste kinderen bij te leren wat ze zelf hebben geleerd toen ze jong waren. Het is niet voor iedereen weggelegd om de oudere groepen te begeleiden. Daar komt veel bij kijken en de opdrachten en spellen die zij uitvoeren zijn vaak ingewikkeld. Ook laten tieners zich moeilijker sturen
dan kinderen."


De sherpa's komen iedere maandag samen en hun activiteiten duren zo'n twee uur. Iedereen die interesse heeft om zich als begeleiding bij deze groep aan te sluiten, kan een mailtje sturen naar info@peelspeurders.nl.

De Peelspeurders zoekt begeleiding voor de sherpa's
Afbeelding