Centrumondersteuner Rob Berhitu (links) en coördinator Mohamed Gazza in de Grotestraat.
Centrumondersteuner Rob Berhitu (links) en coördinator Mohamed Gazza in de Grotestraat. Foto: Rikus ten Brucke

Centrumondersteuner blijft langer

VENRAY | De Venrayse centrumondersteuner (co'er) mag na een succesvol proefjaar er minstens drie jaar aan vastknopen. In september 2018 startte de co'er met hulp bieden aan mensen met verward of onbegrepen gedrag en aan winkeliers en klanten die met dergelijke personen te maken kregen. Mocht Dave Ewals zich de eerste co'er noemen van niet alleen Venray maar van heel Nederland, Rob Berhitu is nu het vaste gezicht in het centrum. Mohamed Gazza is namens het Venrayse beveiligingsbedrijf Secutor Security coördinator van het project.


Mohamed Gazza doet zijn verhaal in een leegstaand winkelpand in het Schoutenstraatje, midden in het Venrayse winkelhart. De ruimte is de uitvalsbasis van de co'er. Om daar bijvoorbeeld een verward persoon tot rust te laten komen, even een bakkie met hem te doen, zoals Gazza het omschrijft. "Op die manier kan de co'er al heel wat kou uit de lucht halen. Andere instanties inschakelen is dan al vaak niet meer nodig. Het aantal keren dat we de politie lieten komen, is op de vingers van een hand te tellen. Toen we begonnen met dit project hadden we niet zo'n eigen ruimte. In het begin was het voor iedereen pionieren. Ondernemers vroegen zich af in welke situaties ze de co'er eigenlijk konden bellen. Het was even aftasten voor iedereen. Een eigen ruimte voor de co'er zou in elk geval welkom zijn. Suyderland Venrode is de eigenaar van het pand. Evert van Montfort is manager bij Suyderland en zo gecharmeerd van het project dat de co'er er gratis gebruik van mag maken."

Berhitu is daar overigens niet vaak. Hij zit niet duimendraaiend te wachten op een telefoontje van een winkelier die hem nodig heeft. Hij loopt vooral rond door het winkelcentrum, maakt een praatje met winkeliers, doet dat ook met verwarde mensen die hij tegenkomt. Gazza: "Een gesprek kan al genoeg zijn om ze ervan te weerhouden overlast te veroorzaken."

Winkeliers weten vaak niet wat ze aan moeten met verwarde personen die in hun zaak komen en daar op allerlei manieren overlast kunnen veroorzaken. "Die mensen stappen meestal niet een winkel in om er wat te gaan kopen", zegt Gazza. "Maar ja, iedereen doet dat wel eens. Maar van een verward persoon wordt dat minder getolereerd. Als iemand in een hemd en korte broek een winkel binnenkomt, terwijl het al de hele dag regent, wordt dat als ongewenst gedrag gezien. Maar ja, wat is precies ongewenst? We moeten ervan uitgaan dat iedereen hier is gewenst. Als de centrumondersteuner erbij wordt geroepen, spreekt hij de persoon eerst aan om een indruk van hem te krijgen. Vaak is dat al genoeg. Samen lopen ze vervolgens naar buiten. De wandeling is meestal al genoeg om de verwarde persoon rustig te krijgen. Ze weten meestal niet meer wat ze in die winkel zochten."

Gazza is tevens verantwoordelijk voor de selectie van de centrumondersteuner. "Een co'er moet de zachtheid van een zorgmedewerker hebben en de duidelijkheid van een beveiliger. Dat is de ideale mix. Hij is wekelijks twintig uur in het winkelcentrum te vinden. In de loop van de proefperiode zijn we erachter gekomen wanneer zich de meeste incidenten met verwarde personen voordoen. Dat blijkt vooral op maandagmiddag, woensdag, vrijdag en zaterdag te zijn. Dan is de co'er er ook. Mocht een piekmoment anders komen te liggen, dan past de co'er zijn werkschema aan. Mocht een ondernemer ons nodig hebben buiten piektijden, dan blijft Secutor Security bereikbaar. Alle centrumondernemers hebben ons telefoonnummer. Gaandeweg de proefperiode is het aantal incidenten en overlastmeldingen teruggelopen. Dat was ook het Rotterdamse politiekorps opgevallen. Ze wilden weten hoe we dat hier doen. We hebben vervolgens een gesprek met elkaar gehad in Rotterdam. Ze waren enthousiast. Hoe mooi zou het zijn als de centrumondersteuner daar ook aan de slag zou kunnen."

De co'er die zich tevens heeft ontwikkeld als gastheer en aanspreekpunt is dus een blijvertje in Venray. Behalve de gemeente Venray, de horeca en ondernemersvereniging Venray Centraal, maken ook Metggz, Vincent van Gogh, de Rooyse Wissel, Dichterbij/Stevig, politie, Venray Dementievriendelijk en het COA deel uit van het project. Voor de proef stelde het ministerie van VWS en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 50.000 euro beschikbaar. Het vervolg betalen de partners zelf.

'Zachtheid van de zorg, duidelijkheid van beveiliger
Afbeelding