Heemkunde Castenray doet boeken in de aanbieding.
Heemkunde Castenray doet boeken in de aanbieding. Foto: Persfoto

Boeken in de aanbieding

Castenray | Stichting Heemkundig Genootschap Castenray heeft vanaf de oprichting in 2001 verschillende boeken uitgegeven over thema's uit de Castenrayse historie. Enkele van deze boeken zijn volledig uitverkocht, zoals Zij deden hun plicht voor Orde en Vrede over de politionele acties in Nederlands-Indië.


Vanuit Castenray werden twaalf dienstplichtige militairen naar Indië gestuurd, van wie marinier Gerrit Arts op 11 april 1949 sneuvelde. Ook de boeken Trekpaardfokkerij in het land van Nico van Melo en Boeren op de Castenrayse zandgrond zijn niet meer verkrijgbaar.
Van vier boeken heeft de heemkundestichting nog een aantal exemplaren liggen en deze worden op één na tegen een gereduceerde prijs aangeboden. De boeken De Castenrayse Vennen (256 pag.), De onderwijshistorie van Castenray (336 pag.) en Hoe Castenray de oorlog beleefde (496 pag.) zijn te koop voor € 25 per boek. Het boek De Diepeling (464 pag.) kost € 29. De vier boeken samen zijn ook als set te koop voor € 75. Alle boeken zijn in A4-formaat, volledig in kleur en hebben een harde kaft. De Castenrayse Vennen is een staatsnatuurreservaat dat tegen de dorpskom van Castenray ligt. Vroeger was hier veel open water, waar 's winters veel geschaatst werd. De Lollebeek, die in het Castenrayse Broek ontspringt, doorsnijdt een deel van het gebied. Volgend jaar wordt deze beek als een van de projecten van Maasgaard over hoger gelegen grond geleid. Het doel is om verdroging van de Castenrayse Vennen tegen te gaan. Ook worden de voormalige open wateren weer uitgebaggerd.
De Diepeling is een circa 100 ha groot natuurgebied in wording. Al vanaf 1975 wordt hier zand en grind gewonnen en er is een enorme plas water ontstaan, die doorsneden wordt door een dam. In 2023 loopt de ontgrondingsvergunning af.
De onderwijshistorie van Castenray gaat terug naar de achttiende eeuw, maar pas in 1922 kreeg het dorp een volwaardig schoolgebouw. Dat werd tijdens de oorlog volledig verwoest en in 1950 werd een nieuw schoolgebouw geopend. Op 1 augustus 2015 sloot de Castenrayse school en fuseerde met de school van Oirlo in basisschool Eigenwijs. In het voormalige schoolgebouw kwamen vijf zorgappartementen.
De Tweede Wereldoorlog liet ook in Castenray zijn sporen na. In het boek komen tal van thema's aan bod, zoals onder meer het leven onder het Duitse juk, de vele onderduikers, de opvang van Joden, de Arbeitsdienst, de Rotterdamse bleekneusjes, de vliegtuigcrashes, de evacuatie, de deportatie, de verwoesting en wederopbouw van de kerk, de bevrijding en nog veel meer onderwerpen. Tal van persoonlijke, soms ontroerende verhalen kenmerken het boek. Ze geven aan hoe gewone mensen de oorlog beleefd hebben; welke angsten ze hebben doorstaan; de zorg van mannen voor vrouw en kinderen; de onzekerheid over het lot van gedeporteerden; de angst voor de onberekenbare Duitse soldaten; de angst voor granaatvuur; de beperkingen bij het kopen van voedsel en kleding; de beknotting van hun vrijheid; enzovoort. Ook de gewone mensen in de dorpen, wijken en steden waren slachtoffers van de oorlog. Kortom, een boek met interessante en boeiende verhalen en rijk geïllustreerd. Trouwens alle boeken bevatten tal van mooie foto's. Interesse? Neem dan contact op via telefoonnummer 0478-571677 of 06-15587356.