Emile Roemer (op tafel) ging in de Venrayse raadszaal in gesprek over arbeidsmigranten.
Emile Roemer (op tafel) ging in de Venrayse raadszaal in gesprek over arbeidsmigranten. Foto: Rikus ten Brücke

In gesprek over arbeidsmigranten

Leunen/Venray | Onder leiding van Emile Roemer bracht het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten donderdag een bezoek aan Venray. In de raadszaal van het gemeentehuis sprak Roemer met burgemeester Luc Winants en een aantal Noord-Limburgse werkgevers en huisvesters die betrokken zijn bij arbeidsmigranten.


Na afloop van het gesprek bracht Roemer een bezoek aan Van Osch Groenteproducties. Het bedrijf van Peter van Osch werkt veel met arbeidsmigranten. "Het is een positief bezoek geweest, ik heb gezegd wat ik wilde zeggen. Hopelijk is de boodschap aangekomen en koppelt Roemer de juiste informatie terug naar het ministerie. Dat is natuurlijk even afwachten."


Risico

Het gesprek in de raadszaal ging over drie belangrijke vraagstukken in relatie tot arbeidsmigranten die in coronatijd een extra risico vormen voor arbeidsmigranten: huisvesting, gezamenlijk vervoer en de werkplek. "Ook aan dat gesprek heb ik een goed gevoel overgehouden. Verschillende mensen hebben hun zegje kunnen doen en er werd goed naar elkaar geluisterd."


Huisvesting

Arbeidsmigranten delen nu vaak met meerdere personen een woning en slapen soms met meer mensen op één kamer. Hierdoor is het moeilijk om te voldoen aan de RIVM-richtlijnen. Meer en kwalitatief betere woningen zouden een uitkomst kunnen bieden, maar het is maar de vraag hoe dit kan worden gerealiseerd. Het aanjaagteam wil weten wat bedrijven en gemeenten kunnen doen om de huisvesting van arbeidsmigranten te verbeteren.

Het gezelschap bezocht Van Osch Groenteproducties


Venray

Roemer vertelde na afloop dat hij vindt dat de gemeente Venray de zaken goed voor elkaar heeft. "Andere gemeenten in Nederland kunnen daar een voorbeeld aan nemen. In Venray zijn veel partijen die ervaring hebben met arbeidsmigranten, daar hebben we vanmiddag goede gesprekken over kunnen voeren. We hebben veel informatie vergaard en met die informatie kan ik terug naar het ministerie. Er was weinig discussie. Het gesprek was vooral bedoeld om informatie op te halen. Dat is gelukt. We moeten kijken naar de lange termijn en met constructieve maatregelen komen om de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren als dat nodig is."

Ook het gezamenlijk vervoer voor arbeidsmigranten is een struikelblok. Voor de coronacrisis was het heel gebruikelijk dat arbeidsmigranten gezamenlijk in busjes vervoerd worden. Hier zit momenteel echter ook een groot besmettingsgevaar omdat afstand houden moeilijk is in deze bussen. "Zijn er creatieve manieren gevonden om hier wel goed mee om te gaan? Wat zijn de mogelijkheden?", vroeg Roemer zich tijdens de bijeenkomst af. Als derde kwam een veilige en gezonde en besmettingsvrije werkplek aan de orde. Van Osch heeft de zaakjes volgens hem goed voor elkaar. Bij het groentebedrijf in Leunen werken 55 arbeidsmigranten. De huisvesting heeft de ondernemer zelf geregeld. "Ik durf wel te stellen dat ik goed voor mijn mensen zorg. Het overgrote deel van de tuinders zorgt goed voor het personeel. Een enkeling heeft de zaken niet goed voor elkaar. Dat is jammer, want de slechte voorbeelden verpesten het voor ons."

Het beeld dat arbeidsmigranten verplicht en tegen hun zin in met veel mensen op een klein oppervlakte wonen, klopt volgens Van Osch niet. "Dat wordt gezegd. De arbeidsmigranten wonen in appartementen die aan de wettelijk gestelde normen voldoen. We zijn ook gecertificeerd door SNF. Ik begrijp het bijvoorbeeld ook niet als een gezin met twee kinderen en drie honden op een flatje gaat wonen of studenten die honderden euro's betalen voor een kleine kamer. Dat is toch niet gezond?" Toch zijn er volgens Roemer ook schrijnende voorbeelden. "Er zijn mensen op andere locaties in Nederland die in een bezemkast wonen, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn." Roemer acht het noodzakelijk dat de problematiek van arbeidsmigranten aan de kaak wordt gesteld. "Dat was al langer nodig. Nu zit er vaart achter. De coronacrisis heeft dit proces in een stroomversnelling gebracht. Zoals ik al zei: we moeten werken aan een oplossing voor de lange termijn."


Aanjaagteam

Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten is vorige maand opgericht. Het team heeft als voornaamste taak tot oplossingen te komen die arbeidsmigranten zullen beschermen tegen het coronavirus en daaraan gerelateerde problematiek. Dat kunnen zowel lokale oplossingen zijn, als landelijk beleid. Arbeidsmigranten hebben geen sterke positie op de arbeidsmarkt. De coronacrisis maakt de bestaande problemen rond arbeidsmigranten, zoals tekorten aan goede huisvesting en de afhankelijkheidsrelatie van de werkgever, alleen maar pregnanter, schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Afbeelding