Venray vraagt weer termijnverlenging aan bij provincie

VENRAY | Voor de tweede keer vraagt Venray bij de provincie Limburg een termijnverlenging aan om 800.000 euro binnen te kunnen halen. Omdat de renovatie van het Gouden Leeuwgebied (plus verbouw AH-pand tot bieb) niet voor eind dit jaar klaar kan zijn (wat de eis is om aanspraak te kunnen maken op de 800.000 euro), verzoekt Venray de provincie die termijn met een jaar te verlengen.


Het is de tweede keer dat het college om een termijnverlenging vraagt. In de eerste helft van vorig jaar gebeurde dat voor het eerst. Toen liet het college de provincie weten dat de herinrichting van het voormalige AH-pand tot een bibliotheek en de transformatie van het Gouden Leeuwplein in Venray niet op 1 januari van dit jaar klaar kon zijn. Vorig jaar mei kende de provincie een aanvullende bijdrage toe van 300.000 euro voor de woningbouwprojecten Marktstraat/Mgr. Goumansplein en Bontekoestraat/Eindstraat. Ook die projecten kunnen niet eind dit jaar worden opgeleverd.

De provincie verleende in december 2017 de 800.000 euro subsidie in het Kader Stedelijke Ontwikkeling voor de realisatie van het Centrumprogramma Venray 2017-2022. De subsidie is vooral bedoeld voor de aanpak van het Gouden Leeuwgebied en het terugdringen van de winkelleegstand door het oude AH-pand aan te kopen. Het college verwacht nu, één maand na het krijgen van de subsidie, dat de herinrichting van het voormalige Albert Heijn-pand voor de bieb en het opknappen van het aangrenzende Gouden Leeuwplein niet op tijd klaar is.

Projecten niet op tijd klaar voor subsidie provincie

Onder meer de coronacrisis zit de gemeente dwars, zo staat te lezen in de brief aan de provincie. Besluiten liepen vertraging op zodat de uitvoering enkele maanden vertraging oploopt en 1 januari 2021 niet kan worden gehaald. Ook de uitvoering van het woningbouwproject Bontekoestraat/Eindstraat (zestien woningen) vergt meer tijd dan verwacht. Door de coronamaatregelen is er geen informatiebijeenkomst voor de buurt geweest. Daardoor is de omgevingsdialoog met enkele maanden vertraagd. Met het tweede woningbouwproject Marktstraat/Mgr. Goumansplein (vijftien sociale huurwoningen) wordt in juni gestart met sloop en bouwrijp maken van het terrein. Wat betreft de aanpak van de winkelleegstand en het verlevendigen van het centrum met kunst en cultuur, aan die provinciale eisen heeft Venray voldaan. De provincie geeft aan bereid te zijn de termijnverlenging te honoreren.