Nog enkele puntjes op de i bij renovatie in wijk Brukske

VENRAY | Het nieuwe winkelcentrum in de wijk Brukske wordt woensdag 8 juli officieel geopend. Voor die datum zijn ook de werkzaamheden afgerond aan het zuidelijk deel van het parkeerterrein, dat bij het winkelcentrum behoort. Het noordelijke parkeerterrein is waarschijnlijk njet op tijd klaar. En er moeten nog meer puntjes op de i worden gezet.


Eind 2007 gaf de gemeenteraad van Venray groen licht voor de ingrijpende aanpak van Brukske, op de eerste bedoeld om de leefbaarheid en het imago van de wijk te verbeteren. De nadruk lag op het centrum van de wijk met de nieuwbouw van een multifunctioneel centrum (mfc), een nieuw winkelcentrum met woningen, renovatie van een groot deel van de bestaande woningen en een andere inrichting van de wijk.

De renovatie is opgeknipt in vier fasen. De eerste twee zijn klaar. Die betroffen sloop van diverse gebouwen om ruimte te maken voor nieuwbouw, woningbouw op de Flierefluit en de bouw van mfc Brukske. De derde fase behelst het nieuwe winkelcentrum waarvan de bouw door procedures zo'n twee jaar vertraging opliep.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het nieuwe winkelcentrum zou bestaan uit twee supers (Jumbo en Lidl), twintig appartementen, en drie dagwinkels. Met de dagwinkels is een ander spoor gevolgd. Omdat een mogelijke huurder afhaakte heeft de snackbareigenaar die zijn intrek nam in de eerste dagwinkel ook de tweede bij zijn zaak getrokken. Daarin komt een lunchroom. Voor dagwinkel drie tegenover de moskee heeft zich in de voorbije drie jaar nooit een huurder gemeld. Die ruimte heeft nu de Lidl erbij gehuurd voor meer opslagruimte. De vitrine van de dagwinkel mogen de wijk het mfc gaan gebruiken om informatie te delen of voor foto's en kunst.

Tevens zijn de standplaatsen van de vis- en loempiakraam aangepast. Aanvankelijk waren die gesitueerd tegen de geven van de Jumbo. Maar door nieuwe brandveiligheidseisen kan dat niet meer. De kramen komen nu op het pleintje bij de ingang van het mfc te staan. 'Dat zal de levendigheid op het pleintje vergroten', meent het college.

Minimale interesse voor huur ruimte voor dagwinkels

De laatste fase van de ingrijpende wijkrenovatie is sloop van het bestaande winkelcentrum die vanaf de zomer ter hand wordt genomen. Eind dit jaar is die klus geklaard. Op die plek komt een park te liggen. Een speciale werkgroep buigt zich over de inrichting ervan. Vanwege de coronamaatregelen zijn bijeenkomsten van wijkbewoners, om over de inrichting te praten, voorlopig niet mogelijk. Bekeken wordt of dat via de digitale weg kan. Volgens de nieuwste planning is het complete werk eind volgend jaar, begin 2022 afgerond.


Naast de gemeente zijn Wonen Limburg, Stichting Primair Onderwijs Venray, de provincie en Jumbo Supermarkten betrokken bij de wijkaanpak.