Zorghuus weerstaat virus, is voorbereid op tweede golf

YSSELSTEYN | Met vereende krachten en veel inzet hebben de medewerkers van 't Zorghuus in Ysselsteyn het coronovirus buiten de deur weten te houden. De opgedane ervaringen komen goed van pas bij een mogelijk tweede coronagolf, waar volgens veel deskundigen na de zomer niet aan valt te ontkomen. "We zijn goed voorbereid", zegt bestuursvoorzitter Rob Keijzer.


Door Henk Baltussen


Mocht bij wijze spreken premier Rutte morgen een volgende lockdown afkondigen, dan weten de medewerkers van de Ysselsteynse zorginstelling met 25 bewoners precies wat ze te doen staan. Alles is daarbij gericht op bescherming van de bewoners en van de medewerkers tegen overdracht van het coronavirus. Om dat zo optimaal te kunnen doen, is bij het Zorghuus een unit geplaatst waar de medewerkers zich om kunnen kleden via strakke protocollen. Bij aankomst moet in de unit van kleding worden gewisseld. De werkkleding wordt verstrekt door het bestuur van 't Zorghuus, dat er tevens voor zorgt dat de uniformen op zestig graden worden gewassen. "Niet iedereen wast thuis op zestig graden", legt Keijzer uit. "Om er zeker van te zijn dat dat wel gebeurt, laten we de werkkleding wassen. Als iemand klaar is met het werk, gaat hij of zijn via de unit naar huis. Het omkleden en achterlaten van de werkkleding gebeurt volgens strakke regels."

Maar de unit hoeft nu nog niet worden ingezet. "We hebben de unit nu al aangeschaft om ons goed voor te kunnen bereiden", zegt Keijzer. "Medewerkers hebben zodoende al kunnen oefenen met het wisselen van kleding."

Nu 't Zorghuus de eerste golf met goed gevolg heeft doorstaan, normaliseert de gang van zaken voor bewoners en medewerkers. Gingen de deuren voor alle bezoek op 13 maart op slot, vanaf 26 mei staan ze weer op een kiertje.

Personeel heeft unit om zich om te kunnen kleden

"De vrijheid gaan we in fases vieren", zegt Keijzer. "Te beginnen met beperkt bezoek onder strikte voorwaarden en daarna kunnen bewoners weer naar dagopvang buitenshuis." 't Zorghuus heeft drie afdelingen waar op twee ervan dementerenden wonen. Op de derde afdeling verblijven mensen met een verstandelijke beperking en/of meervoudige, lichamelijke beperkingen. Wat mondkapjes en andere beschermingsmaterialen betreft, "die hebben we nu genoeg", weet Keijzer. "Onze medewerkers hebben prima opgepast om het virus niet op te lopen. We zitten hier in een agrarische omgeving. De meesten zijn zich bewust van de besmettingsgevaren. We kregen zelfs advies van boeren hoe we die gevaren het beste konden beperken." Nieuwe bewoners zijn weer welkom. "Maar familieleden zijn terughoudend om dierbaren hier achter te laten", besluit Rob Keijzer.