Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zoektocht naar crashlocatie

Vierlingsbeek | Op 20 maart 1945 crashte de Amerikaanse kapitein James D. Stevens (servicenummer USAAF O-427670) met zijn P51 (Mustang) in de omgeving van Vierlingsbeek.


Gestationeerd op een basis in Belgiƫ, zou hij tijdens een proefvlucht bij Venlo geraakt zijn door Engels luchtafweergeschut, om vervolgens neer te storten. De werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen in WO2 in de gemeente Boxmeer heeft nooit de exacte crashlocatie vast kunnen stellen en die is daarom ook niet in het gelijknamige boek opgenomen.


Op 1 maart 1945 zou de Amerikaanse kapelaan Melvin Brewer het lichaam van de piloot in Vierlingsbeek geborgen hebben, waarna het na identificatie in Margraten herbegraven werd. Zijn er nog getuigen in Vierlingsbeek en/of omstreken die iets van dit voorval weten? Het was in het vroege voorjaar van 1945, toen de oorlog aan deze zijde van de Maas al enkele
maanden voorbij was.

"Tijdens onze tentoonstelling in 2017 heeft zich iemand gemeld die meent in het voorjaar van 1945 een toestel te hebben zien neerkomen in de buurt van Kasteel Makken. Zou dit de crash van Stevens kunnen zijn?", vraagt Leo Janssen van de werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen in WO2 in de gemeente Boxmeer zich af. Mensen die meer informatie hebben over de crash, kunnen contact opnemen met Leo Janssen via telefoon 06-53693428.


Foto boven: Mustang USAAF.

Foto: kapitein James D. Stevens.

Afbeelding