Vanaf de fiets konden de geslaagde leerlingen donderdagmiddag hun cijferlijst en blauwe wimpel ophalen.
Vanaf de fiets konden de geslaagde leerlingen donderdagmiddag hun cijferlijst en blauwe wimpel ophalen. Foto: Antoon Jeuken

Video: Proosten met alcoholvrije bubbels

Venray | De 407 geslaagde examenkandidaten van het Raayland College konden vorige week donderdag hun cijferlijst en wimpel op school ophalen. Op aangewezen tijden konden zij al lopend of fietsend de voorloper van het diploma oppikken bij hun mentor. "Bijzonder om het op deze manier te doen. Er worden geen handen geschud, normaliter is het wel wat feestelijker", vertelt leerkracht Jos Albers.



Ondanks de coronacrisis had het Raayland College moeite gedaan om een feestelijk tintje aan de uitreiking te geven. Zo werd er alcoholvrije champagne uitgedeeld en ook de ballonnen ontbraken niet. "We maken er maar het beste van", vervolgt Albers. "Ik heb mijn mentorleerlingen ook al ruim tien weken niet gezien. We hebben alleen contact gehad via de telefoon of met videobellen. Het is toch wel fijn om weer eventjes een praatje te maken. Je merkt ook aan de leerlingen dat zij het contact hebben gemist."

De afgelopen weken werden de lessen mondjesmaat weer opgepakt. Dat geldt niet voor de gymlessen van Albers. "We hebben de afgelopen tijd wel uitdagingen opgenomen voor de leerlingen, maar een fysieke gymles zit er voorlopig nog niet in. Hopelijk kunnen we die in het nieuwe schooljaar wel weer oppakken."

Na de zomervakantie keren de examenleerlingen Jorn Wennekers, Roos Maassen, Niels Truijen en Daphne Weijs in ieder geval niet meer terug. Het kwartet kijkt met een goed gevoel terug op een vreemde examenperiode. "Omdat de centrale eindexamens zijn geschrapt, hebben we eigenlijk geen stress ervaren", vertelt Roos. Daar zijn haar drie jaargenoten het roerend mee eens. Roos gaat volgend jaar net als haar vriendin Daphne studeren voor pedagogisch medewerker. "Ik ga naar het roc in Nijmegen en heb veel zin om daar aan de slag te gaan."

Albers vond het fijn om de leerlingen toch nog even te spreken. "Je probeert het jaar toch nog een beetje waardig af te sluiten. We hopen de diploma-uitreiking toch wat extra cachet te geven. De leerlingen missen al veel, want ook de examenstunt en het examengala zijn eerder al geschrapt."

407 leerlingen haalden donderdag hun cijferlijst op
Afbeelding
Afbeelding