Jan Nabuurs uit Veulen bij zijn paard en de met hooi bepakte wagen.
Jan Nabuurs uit Veulen bij zijn paard en de met hooi bepakte wagen. Foto: Oude foto

Jan Nabuurs uit Veulen

Veulen | Op deze nostalgische foto uit circa 1936/1937 poseert Jan Nabuurs uit Veulen bij zijn paard en de met hooi bepakte wagen.


Jan Nabuurs werd op 19 maart 1881 in Sint Hubert geboren als zoon van Martinus Nabuurs en Hendrica van den Hark. Hij trouwde op 25 mei 1908 in Wanroij met Hermina Reijnen. Zij werd op 27 september 1881 in Wanroij geboren als dochter van Hendrikus Reijnen en Johanna Schraven. Ze kregen twaalf kinderen. Op 10 april 1928 kwamen Jan en zijn echtgenote met hun kinderen vanuit Wanroij aan de Veulenseweg in Veulen wonen. Jan was landbouwer. Ook was hij de eerste voorzitter van het schoolbestuur in Veulen. Onder zijn leiding kwam in 1931 de St. Antoniusschool in Veulen tot stand.


De meeste kinderen gingen tot 1931 naar de lagere school in Leunen. Dat was gemiddeld voor een enkele reis één uur lopen en in de winterperiode liepen de kinderen vaak in het donker. Ze kwamen dikwijls verkleumd en nat op school of thuis aan. Op 16 oktober 1929 werd besloten dat Veulen een eigen school zou krijgen en in 1930 werd de bouwvergunning verleend. De architect was Jan Magis uit Helmond. Onder leiding van Jan Nabuurs werd de tweeklassige school met overdekte speelplaats door Handrie Volleberg en Van Braken uit Oploo gebouwd voor het bedrag van 12.530 gulden. Aanvankelijk was het geen katholieke school, maar een bijzondere openbare school. Op 1 april 1931 vond de plechtige opening plaats met Harrie Coenders als eerste schoolhoofd. Als onderwijzeres werd Nelly Derks benoemd.


Jan Nabuurs overleed op 28 november 1953 in Veulen.


Bron: Stichting Veulens Historie Herleeft. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray