Wijkraad Vlakwater tegen openstelling vliegbasis De Peel


VENRAY | Wijkraad Vlakwater maakt zich ernstig zorgen over de mogelijke openstelling van vliegveld De Peel. In een brief aan de gemeentelijke commissie Wonen spreek de raad over een 'dreigende aantasting van het woonklimaat en het welbevinden van haar inwoners'. De raad vindt dat het gemeentebestuur zich tegen de openstelling moet uitspreken.



Tevens hekelt de raad de in zijn ogen omissie dat in de conceptnotitie Omgeving Venray, die onlangs ter inzage lag, nagenoeg geen aandacht wordt besteed aan de voorgenomen reactivering van vliegbasis De Peel. 'Wij realiseren ons dat we geen zienswijze op deze notitie hebben ingediend, maar dat laat onverlet dat we u toch willen informeren over de zorgen die wij ons maken', stelt de wijkraad.

De inwoners van Vlakwater vrezen dat als de vliegbasis wordt gereactiveerd 'dat een enorm effect hebben op het woon- en leefklimaat zal hebben' omdat de wijk in de nabijheid van De Peel ligt. Gevreesd wordt voor enorme geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit waarmee het in de ogen van de raad al beroerd is gesteld: 'Die kwaliteit behoort al tot de slechtste van Nederland'. De wijkraad vindt het onbegrijpelijk dat dat in de conceptnotitie Omgeving Venray onbesproken blijft. Ook dat het college niet van zins is mee te werken aan het uitvoeren van een een MKBA, keurt de wijkraad af. Een MKBA is een maatschappelijke kosten-batenanalyse waarin de kosten en baten voor de gehele omgeving rondom een grootschalig plan (in dit geval de ingebruikname van De Peel) in beeld worden gebracht.

De wijkraad is daarover duidelijk: 'Een leidende rol van Venray ligt voor de hand omdat de vliegbasis op haar grondgebied ligt. De gemeente Gemert-Bakel, aanvankelijk geen voorstander van het laten uitvoeren van een MKBA, heeft inmiddels haar standpunt in deze gewijzigd. Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente Venray kansen laat liggen om voor de belangen van haar inwoners op te komen. Zeker niet als men pretendeert te streven naar een gezonde gemeente. Geluidsoverlast, fijnstof en milieuverontreiniging waarvan sprake zal zijn, zijn ziekmakend'.

Wijkraad Vlakwater wil dat het Venrayse gemeentebestuur zijn inwoners beschermd en zich afwijzend opstelt tegenover openstelling van De Peel. Tevens dient Venray zich aan te sluiten bij gemeenten die willen bijdragen aan een MKBA.