Afbeelding
Foto: Eigen foto

Vervolg voorpagina

Opvolger Martijn van der Putten zal aan de bak moeten

Venray | Twee jaar na zijn aantreden als wethouder in het nieuwe Venrayse college, dat in mei 2018 werd gepresenteerd, vindt Martijn van der Putten (31) het welletjes. Precies halverwege de vierjarige rit gooit hij de handdoek. Het Venrayse college verliest daarmee onmiskenbaar aan stabiliteit. Zijn opvolger zal aan de bak moeten in een instabiele periode.


Samen met Jan Loonen en Anne Thielen (CDA), Carla Brugman (Venray Lokaal) en burgemeester Hans Gilissen vormde de D66-man het nieuwe college, dat (uiteraard) met veel ambities aan de slag ging. Maar het vijftal van toen is inmiddels gereduceerd tot een tweetal. Alleen de CDA-wethouders hebben hun biezen nog niet gepakt. Brugman vertrok precies een jaar geleden naar de provincie Limburg om daar als gedeputeerde aan de slag te gaan. Gilissen hing eind vorig jaar zijn ambtsketen in de wilgen. Het zijn ingrepen in een college die in eerste instantie niet voor meer evenwicht zorgen. Gilissen was een ervaren man, kende Venray inmiddels als zijn broekzak. Zijn opvolger Winants zit nog in de wittebroodsmaanden en is zijn nieuwe gemeente aan het ontdekken. De coronacrisis draagt niet bij om dat op een ongestoorde manier te kunnen doen. Hij moet nu al al zijn talenten aanwenden om Venray door de depressie heen te loodsen.

Stabiliteit college verder onder druk

Cor Vervoort, die Brugman opvolgde, acteert vooral in de luwte. Hij is onzichtbaar, laat slechts mondjesmaat van zich horen. De burger wordt nog niet veel wijzer van hem, of hij binnen het college flink op de trom slaat is gissen.

Over Van der Putten vallen in de Roojse wandelgangen weinig onvertogen woorden. Een aimabel persoon, benaderbaar, iemand met dossierkennis die antwoorden op lastige vragen niet van een papiertje hoeft te lezen. Hoe hij binnen B en W zich manifesteert, daar is moeilijk een antwoord op te geven. Maar pakken we zijn portefeuille bij de hand en bekijken we de inhoud, dan kan het niet anders dat het binnen dat gremium bij tijd en wijlen zal schuren. Neem de veehouderij. Een uitgesproken thema voor het CDA, de boerenpartij bij uitstek en in het veedichte Venray veruit de grootste fractie.

Zijn D66-hart zal soms pijn hebben

D66 claimde bij de college-onderhandelingen van twee jaar terug dat thema. Verminderen van dieraantallen in Venray was geen discussiepunt. Ook toen Tjeerd de Groot, Tweede Kamerlid namens D66, voor oproer in boerenland zorgde met zijn voorstel de Nederlandse veestapel te halveren, gaf partijgenoot Van der Putten geen krimp. 'We houden in Venray vast aan de Visie Veehouderij. In 2030 is het woon- en leefmilieu verbetert door het verminderen van de emissie bij veehouderijbedrijven', hield Van der Putten vol. Het zal zijn D66-hart ongetwijfeld pijn hebben gedaan. Ook het mislukken van de Talentencampus deed hem zeer. De samenvoeging van gewone basisscholen en speciaal onderwijs werd een klassiek hoofdpijndossier. Als wethouder duurzaamheid energieopwekking was hij vast van plan snel succes te boeken met de bouw van een zonnepark van in Smakt. Hij overspeelde evenwel zijn hand door ontwikkelaar Kronos te innig te omarmen. De inwoners van Smakt voelden zich in de kou staan, een raadsmeerderheid gaf ze gelijk. De positie van de onverstoorbare Van der Putten kwam evenwel nooit in gevaar en hij groeide uit tot een belangrijk college-lid. Dat het Annapark grootscheeps wordt aangepakt mag Van der Putten op zijn conto schrijven. Paul van Rensch van de Renschdael Groep, dat het Annapark aanpakt, is een fan van Van der Putten. "Een zeer capabel man."
De opvolger van Van der Putten zal in deze crisistijd van veel markten thuis moeten zijn en zich snel de mores van de Venrayse politiek eigen moeten maken om zijn of haar voorganger te doen vergeten.