Vervolg voorpagina

Heet de nieuwe wethouder Daan Janssen? 'Het kan'

Venray | Martijn van der Putten is duidelijk over zijn plotselinge terugtreden. De trein die voorbijkwam kon hij niet laten passeren.


Door Henk Baltussen


"Deze kans kon ik eenvoudigweg niet voorbij laten gaan. Maar ik denk dat ik hiermee genoeg mensen verras. Misschien mezelf ook wel. Ik had me al voorgenomen in de zomer eens goed over mijn toekomst na te gaan denken. Dan zijn we wat deze termijn betreft halverwege. Wat wil ik nou? Natuurlijk kan elke raadsvergadering je laatste zijn. Zo gaat dat nou eenmaal in de politiek. Maar voor mij was al wel duidelijk dat ik niet voor een derde termijn als wethouder wilde gaan. Bij D66 staat vernieuwing voorop. Dan moet je niet maar blijven zitten. En ik moet zeggen dat de coronacrisis ook deels tot het besluit heeft bijgedragen. Die periode gaf me wat meer tijd en ruimte. En toen zag ik deze vacature voorbijkomen bij Gilde Opleidingen. Als er iets in beweging is, is dat wel het onderwijs. En zeker ook bij Gilde Opleidingen. Het stond me direct aan. En het was meteen raak."

Opstappen nu er nog bijna anderhalf jaar voor de boeg is, is dat niet wel erg vroeg?

Van der Putten: 'Ik denk dat ik hiermee veel mensen verras'

"Van ieder momentum is wat te vinden. Vorige week heb ik het bestuur van D66 erover ingelicht. Ik kan wel zeggen dat iedereen verrast was en het jammer vond. Maar ik heb nog enkele maanden voor de boeg voordat het 1 augustus is. Ik ben nog niet weg."
D66-fractievoorzitter Daan Janssen beschouwt het ophanden zijnde vertrek van zijn partijgenoot Van der Putten als een aderlating. "Hij is in vijf jaar uitgegroeid tot een stabiele factor in het college waarin hij boven verwachting presteerde. Dat hij vertrekt is jammer, maar begrijp het wel. Er komt iets voorbij wat je leuk vindt en dan maak je afwegingen. Je kunt niet nog eens twintig jaar wethouder blijven.Vlak voor Pinksteren werd de fractie erover ingelicht. Ja, het was toch onverwacht."

'Het moet iemand zijn die de Venrayse politiek snapt'

Woensdag kwam D66 bijeen om in aanwezigheid van Van der Putten over zijn opvolging te praten. "En hoe we dat proces gaan oppakken", zegt Janssen. "Ik kan wel zeggen dat zijn opvolger de portefeuille zoals Martijn die nu heeft (onder andere onderwijs, volkshuisvesting veehouderij en grootschalige energieopwekking, red.) ook zo overneemt. Dat hebben we destijds zo uitonderhandeld, daar houden we aan vast. De opvolger moet een allrounder zijn. Daarbij moet er iemand komen zitten die de Venrayse politiek snapt of kan laten zien dat hij die gaat snappen."
Of Janssen zelf die opvolger kan zijn?Janssen: "Het kan."

Voor Felix Rippe, partijvoorzitter van D66, is het opstappen van Van der Putten geen volslagen verrassing. "Natuurlijk spreek je met elkaar over de toekomst. Wat we wel wisten is dat Martijn niet voor een derde termijn wilde gaan. Dat was overigens nog niet zolang bekend. Dan moet je inderdaad alvast eens gaan rondkijken. Maar dat op zo'n korte termijn dit zou gebeuren, verraste mij ook. Het is super voor hem, zuur voor ons. Ik vind Martijn een goede wethouder die door vriend en vijand werd gerespecteerd. Het zal niet makkelijk zijn hem te vervangen." Was zijn portefeuille met zware dossiers al de veehouderij en duurzame energie met de zonneparken waar felle discussie over gaan, aanleiding voor vervroegd vertrek? "Absoluut niet", verzekert Rippe. "Hij deed zijn werk met overtuiging en graag. Wie hem op moet volgen? Natuurlijk zoemen er al meteen namen rond. Daar ga ik niets over zeggen." Daan Janssen? "Alles kan. Hahaha."