Terug naar (bijna) normale manier van vergaderen

VENRAY | De commissie- en gemeenteraadsleden gaan vanaf de maand juni weer fysiek met elkaar vergaderen in het gemeentethuis. De videoconferentie, waarbij iedereen thuis vanachter het computerscherm aan de vergaderingen deelneemt, behoort daarmee tot het verleden.


Het videovergaderen was daarmee in verband met het coronavirus een kort leven beschoren. Alleen op 12 mei vergaderde de gemeenteraad op afstand, de drie commissie deden dat al enkele weken eerder. De evaluatie met de acht fracties en de burgemeester (presidium) wees uit dat digitaal vergaderen 'prima is verlopen', en dat gold ook voor het digitaal stemmen. Dat laatste wordt daarom in de virtuele vergaderingen gehandhaafd.

Er was binnen het presidium ook wat kritiek op de videconferenties. Sommige bijdrages van leden waren te lang en de raadsvergadering duurde met zo'n vier uur te lang.
Een reden om weer fysiek te gaan vergaderen is dat Venray een relatief grote vergaderzaal heeft zodat afstand houden minder moeilijk is. Tijdens de eerstvolgende commissievergaderingen (16, 17 en 18 juni) en de raadsvergadering van 7 juli plaatst elk van de acht fractie één woordvoerder aan tafel. De overige fractieleden zitten op de publieke tribune waar geen publiek wordt toegelaten. In de kelder krijgen ambtenaren en wethouders een plaats, voor zoverre ze niet nodig zijn in de raadszaal waar wel de burgemeester, griffie en bodes permanent aanwezig zijn. Bij elke commissievergadering mag een fractie maximaal drie leden inzetten. Mocht een raadslid met lichte klachten noodgedwongen thuis moeten blijven dan kan dit de stemming beïnvloeden. De stemming kan in dat geval worden uitgesteld. Kort daarna kunnen de leden via een ingelaste videoconferentie alsnog vanuit huis stemmen.