Angst in flat boven super voor tbs'ers die geen tbs'ers zijn


VENRAY | In het appartementencomplex boven de supermarkt van Jan LInders aan de Noordsingel in Venray is onrust ontstaan na de arrestatie van twee mede-flatbewoners. Het gaat om twee mannen die in het weekeinde van 23 en 24 mei door de politie zijn opgepakt omdat ze verdacht werden van diefstal in de Jan Linders. Nadat andere bewoners vernamen dat het om tbs'ers zou gaan, sloeg bij sommigen de angst om het hart.


Door Henk Baltussen


Zaterdag 23 mei nam de politie een 39-jarige Venraynaar mee voor verhoor naar het bureau in Venlo. Een dag later onderging een 32-jarige Venraynaar hetzelfde lot. De laatste is inmiddels weer op vrije voeten, de eerste verdachte zit nog vast. Beiden werden meegenomen omdat ze verdacht worden van meerdere inbraken bij Jan Linders. Onder meer uit een opslagruimte van de super werden goederen ontvreemd. Al snel was duidelijk dat de twee verdachten in het appartementencomplex boven de Jan Linders woonachtig zijn. Twee alleenstaande vrouwen die in het complex wonen (moeder en dochter die beiden een appartement bewonen en niet met hun naam in de krant willen verklaren dat de woning van de twee en een kelderbox vol met gestolen spullen stond, red,). "Het is onbegrijpelijk dat nog in behandeling zijnde tbs'ers in een flat worden gehuisvest midden tussen veelal oudere mensen", aldus de dochter. "Sommigen zijn doodsbang geworden en durven de flat niet meer uit en laten de balkondeur voortaan dicht. Mijn moeder woont hier nu twee jaar. Als ze had geweten dat hier ook tbs'ers zouden wonen, had ze hier niet gaan wonen."

De bedrijfsleider van de winkel deed aangifte. Hij bevestigt dat er uitgesmeerd over een bepaalde periode veel spullen zijn weggehaald. De dochter is bij Wonen Limburg, eigenaar van het appartementencomplex, verhaal gaan halen. Daar kreeg ze de bevestiging dat De Rooyse Wissel appartementen huurt, maar meer kon de woningcorporatie volgens de dochter niet doen.


Hoeveel appartementen De Rooyse Wissel bij Wonen Limburg in het complex boven de Jan Linders huurt, daarover wil de woningcorporatie niets kwijt. Ook De Rooyse Wissel gaat niet in op die vraag.


Wel wil de tbs-kliniek kwijt dat de twee mannen geen tbs'ers zijn. Of de verdachte die al weer snel op vrije voeten was naar het appartement aan de Noordsingel is teruggekeerd, ook daarover wil De Rooyse Wissel uit privacy-overwegingen niets kwijt. In een statement maakt de kliniek duidelijk dat als een cliƫnt zich niet houdt aan de gemaakte afspraken of een delict pleegt, direct maatregelen worden. 'Zo ook op zaterdag 23 mei 2020', zegt een woordvoerder. Wat die maatregelen zijn wordt niet duidelijk. Een goed contact met omwonenden en betrokkenen is voor ons van groot belang, stelt de kliniek. 'Waar nodig en gewenst gaan wij hierover graag met belanghebbenden in gesprek'.