Ingezonden

Relatie fijnstof en veehouderij

Veulen | Het artikel Alleen samen krijgen we corona onder controle van Peter van Dijk (bestuurslid LLTB) in de Peel en Maas van 28 mei heeft enige nuancering nodig. Volgens hem blijkt uit de kaarten van het RIVM dat de concentraties fijn stof niet veel verschillen in West-, Midden- en Zuid-Nederland. Alleen in Noordoost-Nederland zijn de waarden lager. De waardes in Venray zijn vergelijkbaar met de rest van Nederland.


Zijn conclusie is dat de directe link die gelegd wordt tussen veehouderij en de luchtverontreiniging dus niet juist is. Met betrekking tot de concentraties fijnstof die over een groot deel van Nederland vergelijkbaar zijn, is zijn conclusie juist. Echter, waar in West- en Midden Nederland het fijnstof vooral afkomstig is van huishoudens en verkeer, zijn deze beide componenten in Venray beduidend minder aanwezig. Het fijnstof in Venray is voornamelijk afkomstig van de landbouw, met name de pluimveesector. Verder is ook de stelling dat ongeveer 7 procent van het fijnstof die we inademen, afkomstig is van de Nederlandse landbouw aan twijfel onderhevig.


Volgens de CBS-notitie Emissies naar lucht door de land- en tuinbouw 1990-2018 levert de land- en tuinbouw de grootste bijdrage in de totale Nederlandse emissies van ammoniak, methaan en stikstofoxide te weten respectievelijk 86, 75 en 74 procent.

Ook de bijdragen in de totale fijnstofemissie is substantieel, te weten 24 procent. Ammoniak speelt een belangrijke rol in de verzuring en vermesting. Methaan en stikstofoxide zijn beide broeigassen. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid.


Het CBS heeft ook goed nieuws: met uitzondering van fijnstof zijn in de periode 1990-2018 de belangrijkste emissies naar de lucht door de land- en tuinbouw afgenomen. Het gaat mij er niet om de land- en tuinbouwsector met feiten om de oren te slaan. Het artikel van Van Dijk bagatelliseert de feiten en geeft een goed nieuws show weer. Natuurlijk is er een directe link tussen de veehouderij en luchtverontreiniging, net zo goed als er een directe link is tussen het vele vliegverkeer en luchtverontreiniging.


De land- en tuinbouw is gebaat bij openheid en transparantie en van de LLTB zouden we die ook mogen verwachten. Als men met de feiten durft om te gaan, kan men een bedrijfsmodel ontwikkelen dat reƫel en toekomstgericht is: rekening houdend met gezondheid, milieu en kwalitatief hoogwaardig produceren. Ontkenning van de realiteit baat de veehouderij niet. Toon eens wat meer lef mensen en durf in de spiegel te kijken.


Anne Heideman

Veulen