Eigenaren naar rechter

BLITTERSWIJCK | Tien eigenaren van woningen op Het Roekenbosch in Blitterswijck stappen naar de rechter. Zo willen ze het college dwingen tot het nemen van beslissingen over hun bezwaren die ze hebben ingediend over de ontmanteling van het voormalige recreatiepark.


"Omdat die beslissingen al te lang uitblijven moet de gemeente elk van de tien huiseigenaren al de maximale dwangsom van 1400 euro betalen omdat ze in gebreke is gebleven", zegt Roger Verberkt, één van de tien huiseigenaren. "Omdat de gemeente niet voor 20 maart reageerde kost dat dus 14.000 euro, geld wat de burger dus moet ophoesten. Waarom ze niets hebben laten horen, weten we niet."
De tien eigenaren maken bezwaar tegen het besluit dat het college vorig jaar nam in verband met de afbouw van Het Roekenbosch. Dat besluit behelst dat alle 220 huisjes eind 2029 moeten zijn gesloopt waarna het terrein aan de natuur kan worden teruggegeven.

Tot die datum verhuurt Wonen Limburg 44 woningen voor woonurgenten, jongeren uit Blitterswijck en enkele mensen die al permanent op het park verbleven. Een kleine zestig woningen huurt OTTO voor de huisvesting van 250 arbeidsmigranten. De rest van de huisjes koopt Roekenbosch Ontwikkeling op om ze te kunnen slopen. Maar een aantal huiseigenaren ziet dat niet zitten omdat bijvoorbeeld de aankoopprijs in hun ogen te laag is. Woningen met een WOZ-waarde van 70.000 euro moeten verkopen voor 13.000 euro, vinden ze onrechtvaardig.

Tien van die eigenaren hebben bezwaren aangetekend tegen het 'afbouwbesluit'. De commissie Bezwaarschriften heeft ze inmiddels onder de loep genomen.

"Op veel gebieden gaf de commissie ons gelijk", zegt Verberkt. "Zo keurt de commissie het samengaan van recreatie en de huisvesting van arbeidsmigranten op die plek niet goed. En dat woonurgenten daar onderdak krijgen, ziet de commissie als illegaal. Ook zijn de verkeersbewegingen in het besluit niet voldoende onderbouwd. Er is veel meer verkeer dan door het college in het besluit wordt beweerd. Dit plan wat er nu ligt kan dus niet."
Lees verder op pagina 7.