Vervolg voorpagina

'Afstand houden na paar biertjes al moeilijker'

Venray | Nu de Venrayse horecazaken afgelopen maandag hun deuren weer hebben geopend doen verschillende horecaondernemers een beroep op de gasten. Een nieuwe horecasluiting zou immers desastreuze gevolgen kunnen hebben. "We moeten het echt samen doen", vertelt Rens Philipsen van Hulsman. "Na een paar biertjes wordt het voor sommige mensen al moeilijker om voldoende afstand te houden. We hebben onszelf ermee als het nu opnieuw mis gaat."


Schapendonk is het roerend eens met zijn collega. "Gebruik je gezonde verstand. Je moet gezond zijn als je naar het terras komt. Dat is belangrijk voor elkaar en voor onze medewerkers." Afgelopen maandag werd ook de app Open Horeca gelanceerd door Schapendonk en de collega's van Tikkie Anders en Steaks and More. Met de applicatie is het mogelijk om vanaf het terras op het Henseniusplein een bestelling te plaatsen en te betalen. "We willen het contact tussen de gasten en ons personeel zoveel mogelijk vermijden om de risico's zo laag mogelijk te houden. Dat kan via de app en het werkt."


Veranderingen

Toch wordt de horeca voorlopig ook nog een handje geholpen door de gemeente Venray. Verschillende kroegen en andere horecagelegenheden gebruiken sinds maandag openbare ruimten om hun terrassen uit te breiden. Dat mogen de horecazaken blijven doen tot 31 december 2020. Dankzij die maatregel kunnen de uitbaters hun terrassen vergroten en op die manier extra omzet creëren. Belangrijk is natuurlijk wel dat iedereen zich netjes aan de gestelde regels houdt.

Voor de tijdelijke terrassenuitbreiding hoeft de horeca niks te betalen. Normaliter zou terrasuitbreiding in het centrum van Venray per vierkante meter 20,40 euro kosten. Die kosten vallen dus weg. De horeca heeft sowieso verzocht om ten aanzien van de reguliere terrassen, geen terrashuur te heffen voor 2020. Het gaat om een bedrag van tussen de 40.000 en 60.000 euro. Het is aan de raad om daar later dit jaar over te beslissen.

Verder worden de terrassen geruimd op de maandagen ten behoeve van de weekmarkt en wordt voor de standplaatshouders van de minimarkt een goede alternatieve locatie aangewezen op het Schouwburgplein. Het zou kunnen dat vanaf september weer stapsgewijs evenementen georganiseerd mogen worden. In de vergunningen voor de terrassen staat reeds standaard het voorbehoud dat terrassen opgeruimd moeten worden als evenementen georganiseerd worden.

Het tijdelijk toestaan van meer terrasruimte in deze tijd geeft volgens de gemeente Venray minder overlast dan een ‘regulier’ jaar. Evenementen blijven immers tot 1 september verboden.