Jos Gommans (links) en Hub Clephas proosten.
Jos Gommans (links) en Hub Clephas proosten. Foto: Antoon Jeuken

Video: Venrods Kroegeboek

Venray | Al tijden speelt Jos Gommans met het idee een boek te maken over de kroegen van Venray. Gommans, zelf regelmatig te vinden in de Venrayse horeca, heeft zijn idee nu opgepakt en is aan de slag gegaan. Samen met Hub Clephas hoopt hij het Venrods Kroegeboek over een jaar klaar te hebben.



"Het is een flinke klus. Ik heb het misschien ook wel een beetje onderschat, maar het is ontzettend leuk om te doen", vertelt Gommans. Het idee ontstond bij Gommans toen hij een tijd geleden op Facebook wat oude foto's voorbij zag komen. "Er werden in de groep Venray wel vaker oude foto's gedeeld van cafés en pleinen. Hub reageerde daar altijd op met een heel verhaal. Toen heb ik een keer tegen hem gezegd: 'Daar moeten we een boek van maken'. Daarna werd het weer een tijdje stil, maar onlangs stak hij weer een heel verhaal af. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en zijn we begonnen. We gaan er nu echt voor."

Clephas hoefde niet lang na te denken toen hij werd benaderd door Gommans. "Ik heb het best druk, maar ik vind het leuk om wat verhalen te schrijven. Daar wil ik dan ook graag aan meewerken. Op verhaaltjes op Facebook kwamen zo'n vierhonderd reacties. Als Jos het voortouw neemt wil ik hem best ondersteunen."


Ervaringen

Clephas kent de Venrayse kroegen dan ook van haver tot gort. "Ik kom eigenlijk vanaf de jaren 60 al in de kroeg. Ik heb het hele kroegenleven van het begin tot het einde meegemaakt. Vroeger kwamen er in de weekeinden bussen vanuit Deurne en Venlo naar Venray. Op de Langstraat zaten alleen al ruim twintig kroegen. Als je 's middags begon met een kroegentocht was je 's avonds pas halverwege. Dat waren geweldige tijden."

Jos Gommans en Hub Clephas realiseren het boek


Invulling

Wat er precies in het Venrayse kroegenboek komt, durven Clephas en Gommans nog niet voorspellen. "Dat ligt aan de input die we krijgen van de mensen op Facebook", legt Gommans uit. "We ontvangen graag verhalen en foto's. Daarnaast moeten we nog wel uitzoeken hoe het zit met alle rechten. We kunnen niet alles klakkeloos gebruiken wat we binnenkrijgen. Dat is nog een belangrijk ding, maar daar komen we wel uit."

Als Clephas gevraagd wordt naar kroegverhalen, lepelt hij er zonder problemen diverse op. "Een verhaal is wel bijzonder. Terwijl het buiten vroor, hebben we een keer de kroeg omgebouwd tot strandtent. We sjouwden kruiwagens met zand naar binnen, zetten parasols op en trokken de zwembroek aan. We kregen toen het idee vanuit onze tijd op Gran Canaria. Toen er later andere gasten binnenkwamen, trokken ook zij allemaal badkleding aan. Dat was geweldig. We zijn die nacht tot in de late uurtje doorgegaan. Dat is nu nauwelijks meer voor te stellen. Wat dat betreft is er veel veranderd in de Venrayse horeca."


De Uitmarkt

Het duo zit vanaf deze week iedere woensdagavond in café De Uitmarkt aan de Grote Markt. Daar kunnen mensen van 21.00 tot 23.00 uur hun verhalen komen vertellen en eventueel foto's brengen. "We gaan daar vergaderen", vertelt Gommans met een knipoog. "Hopelijk komen veel mensen hun foto's en verhalen brengen. Dan kunnen we een compleet beeld schetsen van de Venrayse horecahistorie."

Afbeelding